Промяна на габаритите на пътя в Искърското дефиле искат в

...
Промяна на габаритите на пътя в Искърското дефиле искат в
Коментари Харесай

Промяна на габаритите на пътя в Искърското дефиле иска НПО

Промяна на габаритите на пътя в Искърското дефиле желаят в мнение на Европейския център за транспортни политики.

Повод за тяхното мнение е двойното нарастване за последната година на броя на злополуките в сектора на пътя на Искърското дефиле, където през 2018-а стана.

Тогава стана ясно, че , само че.

От центъра слагат няколко въпроса към управлението на АПИ:
Защо това се случва след скъпоструващия ремонт и то в година на пандемия, когато трафикът фрапантно понижа? Защо преди въпросния ремонт на сектор от над 80 км не са направени корекции на габаритите на пътя с оглед вероятността той да бъде употребен като обходен?
А сега Искърското дефиле е тъкмо това - единствен обходен маршрут, по който минава целият трафик на ТИР-ове от Дунав мост 2 към София, плюс нормалният за района . Защото пътят Ботевград - Мездра е в ремонт, а проходът Петрохан е затворен за прекосяване на тежки камиони.
Какво ще се случи, в случай че въпросният ремонт на пътя Ботевград - Мездра не приключи в обещания период - до края на месец ноември? Какво ще се случи, в случай че завали сняг в Искърското дефиле, тъй като сега на доста от завоите два ТИР-а едвам се разминават и постоянно се стига до разнообразни по тежест удари ? Откъде могат да минават колите за спешна помощ, рейсовете на публичния превоз, пътуващите за работа в случай че се случи даже и лек случай, поради който придвижването в дефилето бъде изцяло блокирано за по-дълго време?
Този път продължава да е рисков и е нужна незабавна оценка на риска, съответен разбор за бъдещата роля и натовареността по трасето. След разбора да се сформира съответен проект за смяна на габаритите на пътя и да има действителни дейности за повишение на пътната сигурност, желаят от Центъра.

Този следобяд от АПИ оповестиха, че краткотрайно придвижването по път II-16 Нови Искър - Своге в региона на Томпсън се реализира в двете посоки в една лента заради аварирал тежкотоварен камион .

Междувременно от Министерство на вътрешните работи изпратиха послание на вътрешния министър Христо Терзийски във връзка Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни катастрофи, който тази година се пада на 15 ноември. Денят се отбелязва всяка трета неделя на ноември.

Само за последната 2019 година в 6730 пътнотранспортни катастрофи са ранени 8499 и са починали 628 участници в придвижването по пътищата на страната. От самите нас зависи да намерим правилния път към опазването на здравето и живота, съобщи вътрешният министър.

В християнските храмове Световният ден ще бъде маркиран на 15 ноември - ден и за осъзнаване на нуждата от ново отношение и просвета в придвижването по пътищата. Безопасността на придвижването е споделена отговорност, сподели Терзийски.

Нека се обърнем към себе си, към околните си и към вярата и си дадем вяра за дни без катастрофи на пътя, за сигурност и за живот. Нека се движим безвредно! Нека се учим и възпитаваме да сме деликатни на пътя , прикани министър Христо Терзийски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР