Промяна на формулата за определяне на държавния бюджет за туристическа

...
Промяна на формулата за определяне на държавния бюджет за туристическа
Коментари Харесай

Правителството обмисля нова схема за финансиране на туристическата реклама

Промяна на формулата за установяване на държавния бюджет за туристическа реклама на България. Това предлага служебният министър на туризма Илин Димитров, който има идея в края на всяка година, когато в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) излязат данните за всички регистрирани туристи, за всеки един от тях да се отделят по 10 лева

Идеята беше оповестена от служебния отраслов министър по време на годишната среща на Националния ръб по туризъм, която се организира в границите на ревюто „ Ваканция и СПА експо “.

По калкулации на Economic.bg на база данните на Национален статистически институт, в случай че схемата се приложи за 2023 година и се употребяват данните за пренощувалите лица за 2022 година, тогава частният туристически отрасъл ще получи над 76 млн. лева държавни пари за реклама.

Всъщност, самодейността за обособяване по 10 лв. на екскурзиант не е нова. От години Националният ръб по туризъм упорстват за тази смяна, само че тя по този начин и не е обсъждана публично до този миг. Към днешна дата, с цел да има някакво развиване по тематиката, тя би трябвало да бъде разисквана от идващия постоянен кабинет. Така че за момента това е просто желание.
Парите за реклама
Припомняме, че с встъпването си в служба в новия остарял длъжностен кабинет, Илин Димитров посочи, че точно рекламата на България е измежду главните цели по време на неговото ръководство на отрасловото министерство. За момента постигането на поставените цели, свързани с рекламата, са меко казано мъчно постижими предвид на това, че няма импортиран и гласуван бюджет за 2023 година С други думи, това значи, че все още страната разполага с една дванадесета от парите за предходната година. През 2022 година Министерството на туризма имаше заделени 18 млн. лева за реклама.

Парите за туристическа реклама на България и като цяло методите за нейното осъществяване и правене са измежду най-горещите тематики в бранша от години. В първия кабинет на премиера Донев обаче Илин Димитров направи предложение за увеличение на целевия бюджет до 100 млн. лева през 2023 година Предложение, което по този начин и не се осъществя, а от сектора тогава споделиха, че се „ хвърлят милиони напразно – без ясна цел “.
Роудшоу във Англия и Израел…..
…..това е най-новата концепция на ведомството, с която ще се популяризира България на тези пазари.

Роудшоуто е техника, деяние, в света на маркетинга. То се състои в осъществяване на пътуващи събития, чиято цел е да разпространява избрана марка, в избрани географски региони. Посредством същата техника България се популяризира и на немския пазар и съгласно министерството тази техника е доста сполучлива.

Допитахме се до браншовите организации кои да са целите във втория мандат на служебното ръководство и болшинството показаха, че това са повече реклама на туризма и превъзмогване на казуса с фрагментите. Където имаме индикации, че има проблем, ще реагираме доста бързо, с цел да можем да помогнем на бизнеса “, съобщи министър Димитров.

Той уточни, че туристическият бранш се трансформира, бизнесът знае най-добре по какъв начин да се популяризира и са подхванати стъпки за оптимално интензивно съдействие с сектора. „ След сполучливото осъществяване на серия от двустранни бизнес срещи сред немски и български представители на туристическия бранш, Министерството на туризма ще организира роудшоу и в Израел, и във Англия, където има спад на туристите, по тази причина е належащо да сме дейни “, разгласи министърът.

По думите му Министерството на туризма трансформира политиката си и насочва напъните си към околните пазари, които са в същата геополитическа обстановка. Прогнозата е за растеж на българския туризъм през идващите години.
Развитие на бранша
Зимният сезон върви добре. Записванията са положителни – 5 % над 2019 година – по всички изгледи ще имаме рекорден сезон. Това сподели служебният министър на туризма Илин Димитров при откриването на ревюто „ Ваканция и спа експо “ в Интер експо център.

Той уточни, че това ревю е основно за туризма и открои поставените тази година акценти в съпътстващата форума стратегия – качеството на обслужването и фрагментите в туризма. В откриването на ревюто участваха предходни министри на туризма. Министър Димитров уточни, че по този метод се демонстрира приемствеността.

В туризма не би трябвало да има спиране, нищо не стартира от нас и би трябвало да следваме политики, туризмът не би трябвало се политизира и той би трябвало да бъде национална идея, съобщи министър Димитров.

Министърът разяснява и идния летен туристически сезон, като регистрира положителни темпове на ранните записвания за отмора.

За Германия беше обявен растеж от 30 %, само че към момента не можем да наваксаме огромния спад, разяснява министърът и изрази вяра това да се преодолее с повече рекламни интензивности.
Брандинг
Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм, изрази удовлетворение от присъединяване в откриването на ревюто на предходните министри на туризма и добави, че визията на Борда, че туризмът има потребност от програмно, а не мандатно ръководство, последователно се осмисля. Тя подчертава върху нуждата от надграждане на политиките на страната в сектор „ туризъм “, което ще е от изгода за бранша и от увеличение на пари за реклама.



Концепцията за брандинг е пътят, по който описваме за България и в случай че нямаме концепция и пътят не е издигнат, всеки роман няма да стига до толкоз необятен кръг евентуални наши туристи, колкото бихме желали, разяснява Карастоянова. Ако до този миг цифрата от 10 млн. туристи е била самобитен пик, ние желаеме да знаем по какъв начин да създадем вероятното 20 милиона да изберат България и в напъните за постигането на това си заслужава всичко да бъде вложено, сподели още тя.

По време на срещата бяха разисквани положителни практики и отбрана правата и сигурността на потребителите в туризма, способи за оценка на удовлетвореността на потребителите, показване на взаимна самодейност на Министерството на туризма, Комисията за отбрана на потребителите и Националния ръб по туризъм.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР