Промишленото производство в ЕС и Еврозоната през юни, когато в

...
Промишленото производство в ЕС и Еврозоната през юни, когато в
Коментари Харесай

Промишленото производство в ЕС се възстановява с ръст от 9%, в България – с 5,8%

Промишленото произвеждане в Европейски Съюз и Еврозоната през юни, когато в някои страни членки на Европейски Съюз към този момент имаше разхлабване на ограничаващите ограничения против ковид, бележи напредък с 9,1% на месечна основа, оповестява през днешния ден европейската статистическа работа Евростат на уеб страницата си.

През май индикаторът се усилваше с 12,3% в Еврозоната и 11,6% в Европейски Съюз спрямо интензивността от април.

На годишна база обаче промишленото произвеждане в Европейски Съюз е намаляло с 11,6%, а в еврозоната - с 12,3% % през юни, демонстрират още данните.

В България промишленото произвеждане бележи напредък с 5,8% през юни по отношение на предходния месец. На годишна база то през юни се намалява със 7,8%, а през май - с 16,1%.

Най-голямо възобновяване на производството на месечна база е записано в Словакия (21,7%), Унгария (17,1%) и Румъния (16,3%), а спад регистрират Белгия (-1,4%) и Финландия (-0,8%).

При съпоставяне с индикатора по отношение на юни предходната година максимален спад на промишленото произвеждане има в Португалия (-14,8%), Германия и Испания (по -14,1%) и Италия (-13,7%), а нарастване е регистрирано само в Ирландия (4,5%).

Най-бързо е възобновяване в бранша на дълготрайните потребителски артикули, където производството нараства с 20% на месечна база.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР