Промишленият растеж в еврозоната се забави през ноември до 27-месечно

...
Промишленият растеж в еврозоната се забави през ноември до 27-месечно
Коментари Харесай

Влошаване на промишлената експанзия в еврозоната през ноември до 27-месечно дъно

Промишленият напредък в еврозоната се забави през ноември до 27-месечно дъно, защото експортните поръчки се свиха за втори следващ месец, което е следващо доказателство, че икономическата агресия в района на единната валута към този момент подмина своя пик, демонстрират дефинитивни данни от изследване на организация IHS Markit, които са малко по-добри от предварителната оценка.

Промишленият PMI показател се намали през ноември до 51,8 пункта от 52,0 пункта през октомври и малко над прелиминарен показател на равнище от 51,5 пункта. Въпреки че показателят към момента продължава да задържа устойчиво над значимото равнище от 50 пункта за 65-и следващ месец (трайно задържане на показателя над това значимо равнище за всеки един от месеците от юли 2013-а година насам) и е малко по-добър от предварителното изследване, това е неговото най-ниско равнище от август 2016-а година.

Индексът PMI, оценяващ единствено промишленото произвеждане, се намали към 5-годишно дъно от 50,7 пункта по отношение на 51,3 пункта през предходния месец, достигайки най-ниско равнище от средата на 2013-а година. Индексът на новите експортни поръчки остана за втори следващ месец под значимото равнище от 50 пункта, което е явен знак за продължаващо понижаване на индустриалните поръчки и сигнал, че промишленият бранш в еврозоната е все по-силно обезпокоен от световните търговски бариери.

" Ноемврийските PMI данни акцентират степента, с която индустриалните условия са станали по-предизвикателни, което допуска, че промишленото произвеждане през четвъртото тримесечие може да се отрази отрицателно върху стопански напредък на еврозоната в края на годината ", уточни основният икономист на организация IHS Markit Крис Уилямсън.

" Надеждите, че следената напоследък уязвимост може да се окаже единствено кратковременно събитие, са в контраст на бизнес оптимизма във връзка с вероятностите за идната година, който остава един от най-мрачните след дълговата рецесия в еврозоната през 2012-а година и допуска, че фирмите се приготвят за още по-слабо търсене през идващите месеци ", добави Уилямсън.

Индексът PMI, определящ равнището на бъдещия оптимизъм измежду мениджърите в промишления бранш, се увеличи едва през ноември до 56,3 пункта от 56,1 пункта през октомври, когато доближи най-ниското равнище от последните месеци на 2012-а година. Доста слабото усъвършенстване на този показател не предвещава скорошно превръщане на отрицателна наклонност в промишления бранш.

Според организация IHS Markit, по-мрачната бизнес вероятност е обвързвана с водената от Съединени американски щати комерсиална война с Китай, която е в ущърб на световния стопански напредък и ускорява в допълнение политическата неустановеност в единния валутен блок.

По-рано през днешния ден организация Markit показа резултати от свои аналогични изследвания за промишлената интензивност в четирите водещи стопански системи на еврозоната. Промишлените PMI показатели на Германия и Франция бяха малко по-добри от експресните оценки, само че все пак регистрираха най-ниски равнища от повече от две години насам, съответният индустриален PMI показател на Италия пък се утежни до близо 4-годишно дъно, като само показателят на Испания означи известно усъвършенстване до тримесечен връх.

Германският индустриален PMI показател се намали през ноември до 31-месечно дъно от 51,8 пункта от 52,2 пункта през октомври и малко над прелиминарен показател на равнище от 51,6 пункта, а аналогичният френски показател се утежни до 26-месечно дъно от 50,8 пункта по отношение на 51,2 пункта през октомври и прелиминарен показател на Markit на равнище от 50,7 пункта.

Промишленият PMI показател на Италия пък се утежни внезапно до 47-месечно дъно от 48,6 пункта по отношение на 49,2 пункта през октомври, отбелязвайки спад под значимото равнище от 50 пункта за втори следващ месец и най-слабо равнище от декември 2014-а година.

Единствено аналогичният показател на Испания набъбна през ноември до 52,6 пункта от 51,8 пункта през октомври, бележейки усъвършенстване за втори следващ месец от септемврийското равнище от 51,4 пункта, когато испанският индустриален показател доближи 25-месечно дъно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР