Промените в закона за местните данъци и такси може да

...
Промените в закона за местните данъци и такси може да
Коментари Харесай

КНСБ: Новата такса „смет“ ще докара още хора до просешка тояга

Промените в закона за локалните налози и такси може да доведат до по-големи разноски за семействата, което ще усили данъчната тежест като цяло. За това сигнализира КНСБ в мнение, изпратено до Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) и Народното събрание. Според синдиката, справедливостта на облагане с екоданъци в Европейски Съюз е нарушена. Причината е, че в заможните страни са подготвени да заплащат повече в името на околната среда, до момента в който в по-бедните, като България да вземем за пример, би трябвало да се регистрира по-ниската покупателна дарба. В същото време обаче би трябвало да плащаме все по-скъпо поради хармонизацията на екозаконодателството.

Целта на всяка данъчната политика би трябвало да бъде заслужено систематизиране на тежестта сред богати и небогати, сред бизнеса и труда, счита конфедерацията. В тази връзка КНСБ напомня още веднъж своите причини и оферти във връзка цялостната данъчно-осигурителната тежест за идната година, отправяни неколкократно към българското държавно управление. Чрез желаната смяна в системата, съгласно синдиката, ще се облекчи финансовото положение на по-бедните българи, а приходите, които няма да влязат в бюджета от техния джоп, ще бъдат обезщетени от данъците на най-заможните хора у нас, както и от корпоративни налози.

По Данък общ приход на физическите лица (ДОДФЛ) от КНСБ оферират въвеждането на двустепенна система на прогресивно облагане на мястото на плоския налог. Като първа стъпка би трябвало да се сътвори необлагаем най-малко до размера на минималната работна заплата. За приходите, които я превишат, данъкът да бъде в размер на 10%. Паралелно с това страната да усили оптималният застрахователен приход на сума, равна на 10 пъти откритата минимална работна заплата за страната. За приходи превишаващи оптималния застрахователен приход, данъкът да бъде в размер на 20%.

В същото време от КНСБ упорстват, паралелно с смяната на пропорционалния налог, да се интегрира и фамилното подоходно облагане като повсеместен модел на използване. Така биха се подтикнали фамилиите и би се насърчила раждаемостта. Това би довело и до нараснало ползване и повече доходи от косвени налози.

Освен това синдикатът упорства да се направи разбор на резултатите, създаване на методология и въвеждане на налог "богатство " във връзка с спомагателни жилища, скъпи коли, скъпи вили, яхти и други

От друга страна се предлага и въвеждането на налог върху финансовите транзакции в размер на 0.1%. "Припомняме, че подобен данък съществува в редица страни от Европейски Съюз като Гърция, Полша, Италия и Белгия. Целта на този налог е да се вкара заслужено облагане на финансовите институции, които получиха сериозна поддръжка от страните си по време на рецесията и в този момент е време да отделят по-сериозна част от облагата си в името на справедливото й систематизиране. Освен това, сходен налог би повишил в допълнение доверието във финансовите институции, знаейки че те са обект на наблюдаване и облагане от страна на НАП”, разясняват от синдикалната организация.

Паралелно с това от там упорстват и за повишение на налога върху приходите от дивиденти от 5 на 10% с оглед следване на идентична логичност с тази на корпоративното облагане. По този метод би се постигнало едно по-ефективно преразпределяне на средства във финансовия бранш, поради големите облаги и неналичието на реинвестиции от страна на вложителите. В същото време обаче би било добре за компаниите да бъдат въведени и спомагателни данъчни тласъци за повишение квалификацията. Както и да се вкара използването на така наречен "зелени налози ", способстващи за понижаване енергоемкостта на производствата.

"Отсъствието на обикновена правдивост и взаимност на ниво общество към този момент не е единствено в съзнанието на жителите, само че и в гнева, провокирал техните митинги. Затова желаеме промени, възобновяване на справедливостта и атакуване на бедността. Постепенното превръщане на съотношението преки/косвени налози, посредством повишение каузи на директните данъци и понижаване този на косвените, доближавайки се до междинните равнища в страните от Европейски Съюз, е значима стъпка в тази посока. Сегашното данъчно облагане е недопустимо, имайки поради, че приказваме за най-бедната страна в ЕС-28, при наклонност за непрекъснат напредък на линията на беднотия, негативен демографски приръст и все по-голяма група хора, попадащи в категорията "работещи небогати ", разясняват още от КНСБ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР