Промените в Закона за автомобилните превози продължават да буксуват на

...
Промените в Закона за автомобилните превози продължават да буксуват на
Коментари Харесай

Ще потретят второто гласуване на промените в Закона за автомобилните превози в комисия

Промените в Закона за автомобилните транспорти не престават да буксуват на равнище комисия. След като през вчерашния ден не можаха да минат на второ гласоподаване през транспортната комисия, противоречивите текстове бяха прегледани на изключително съвещание през днешния ден, само че резултатът е същият. Ще бъде потретено второто гласоподаване на измененията в Закона за автомобилните транспорти - на следващия ден, в почивката на пленарния ден.
Раздорът е по въвеждането и регламентацията за междуобластните транспортни схеми и по текстовете, ангажиращи финансово и общините за транспортите по общински транспортни схеми и за пътуванията на подпомагани от страната категории лица.
Представителите на общините настояха в закона да се запише, че средствата за гратис и по понижени цени пътешестване на избрани с нормативен акт категории пасажери се обезпечават за сметка на плануваните разноски в Държавния бюджет.
Засегнати са както общините, по този начин и представителите на транспортния бранш. По време на разискванията се предлагаха разнообразни разновидности за редакция на текстовете, откриха се несъгласия и повторения с към този момент гласувани алинеи и настъпи комплициране.
„ Разковничето е в републиканската скица и тъй като не е направена, започваме да търсим други разновидности – сред градовете, сред селата… “, установи депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски и укори отрасловия зам.-министър на превоза, че и през вчерашния ден и през днешния ден отсъства от разискванията.
„ Да ги отложим двата текста и да караме по другите “, предложи той и изрази отвращение: „ Събираме Народното събрание изключително, а индивидът който дава отговор за това нещо го няма – страната я няма, изпълнителната власт я няма “, визирайки отрасловия зам.-министър на превоза. Свиленски даже предложи, в случай че съвещанието се отсрочи за идната седмица, отрасловият зам.министър да бъде доведен наложително.
По мотив вероятността за закъснение на закона ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова предизвести депутатите: „ Ако отложите закона за идната седмица, се притеснявам, че на следващия ден нашите сътрудници ще викат под прозорците “ и добави, че в случай че до 1 юли Законат за автомобилните транспорти и измененията в Наказателния кодекс не бъде признати, ще има митинги.
„ Нека не си приказваме за митинги. Ами на следващия ден в случай че стачкуват общините “, възразиха и депутати.
Структурните проблеми на един отрасъл няма да се решат като финансирането се трансферира в общинските бюджети, означиха представители на общините.
„ Не е редно тук в тази зала да се заплашваме с митинги “, обърнаха внимание представителите на КНСБ и припомниха на транспортния отрасъл, че митингите са синдикален инструмент. Те показаха позиция, че е по-добре да се отсрочи гледането на противоречивите проби с цел да бъдат изчистени. Такава виждане показаха и депутати от комисията с концепцията законодателството да бъде качествено, а не да одобряват текстове, за които не са уверени какво съдържат.
Настоявайки второто гласоподаване на измененията в Закона  за автомобилните транспорти да не бъде отлагано, Милтенова акцентира: „ За нас всеки ден е значим и скъп. Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ не може сега да приложи цялата суровост на закона, тъй като липсват проби, по отношение на контрола, които вие приехте към този момент и които би трябвало доста незабавно да влязат “.
Председателят на комисията Халил Летифов откри соломоновското решение и предложи противоречивия параграф 57, касаещ финансирането от общините да отпадне и останалите проби да се гледат на следващия ден в почивката на пленарния ден, което бе подкрепено единомислещо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР