Промените в Кодекса за застраховане, с които се затягат правилата

...
Промените в Кодекса за застраховане, с които се затягат правилата
Коментари Харесай

Промените в правилата за Зелена карта се приеха в комисия, но с уговорката да бъдат прецизирани

Промените в Кодекса за обезпечаване, с които се стягат разпоредбите за българското бюро " Зелена карта ", бяха признати на първо четене от икономическата комисия в Народното събрание, само че единствено кардинално и с ангажимента, че би трябвало да се създадат основни промени преди второто гласоподаване. 

От три години над българското бюро има европейски мониторинг поради забавени или отказани заплащания от наши застрахователи при катастрофи в чужбина. Според Министерството на финансите това към този момент се е трансформирало и в проблем, чието разрешаване е изискване за приемането ни в Еврозоната, и по тази причина те оферират измененията.

Те бяха признати с 12 гласа " за ". Петима гласоподаваха " срещу " - представителите на Българска социалистическа партия, защото съгласно Румен Гечев планът първо би трябвало да се преработи, преди да се гласоподава, както и " Възраждане ", които не желаят да поддържат закони, с които да ни одобряват в Еврозоната. Необходимите доработки ще се извършат в работна група под егидата на Министерството на финансите с присъединяване на заинтригуваните страни.

Спорният миг в тях е, че българското бюро ще би трябвало да прави автоматизирано заплащания, когато се заявят искания за компенсации за катастрофи в чужбина. Според разбор на Комисията за финансов контрол подобен текст не съществува в нито една друга страна, която взе участие в системата " Зелена карта ", и по тази причина застрахователите оферират в текста да се запише заплащанията да се вършат " при изискванията на вътрешните правила на системата ". В противоположен случай нашите застрахователи ще бъдат сложени в неравностойно състояние по отношение на останалите в Европейски Съюз. Това ще докара до повишаване на наложителната " Гражданска отговорност ", предизвестяват още застрахователите.

От българското бюро обясниха, че мониторингът над България е подложен по наше искане, а неизплатените вреди са оспорени от нас, защото няма доказателства за направени застрахователни преводи. Българското бюро редовно става обект на измами със застраховки, а съответните случаи са с аварирали водачи в Италия, които в никакъв случай не са били в тази страна, или несъществуващи лица. Става въпрос за висящи 7 млн. евро. Самият Съвет по бюрата е въвел условие заплащанията да се превеждат след съществуването на доказателство под формата на банкова гаранция, а ние нямаме такова. С приемането на тези текстове всеки лъжец, който реши да изфабрикува ПТП, ще може да го направи, безапелационни бяха от бюрото.

С този текст старите проблеми няма да се решат, тъй като той работи отсега нататък, а единствено ще се основат нови, беше различен мотив на застрахователите. 

Според финансовото министерство обаче то от години търси разговор и решение със заинтригуваните страни, само че това не е реализирано, по тази причина се е стигало до този законопроект. Принципът на " Зелена карта " е първо плащаш, след това оспорваш, а той в България не е спазен, обясниха още от ведомството. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР