Промените ще бъдат гласувани в пленарна зала утреЗаконът за здравето

...
Промените ще бъдат гласувани в пленарна зала утреЗаконът за здравето
Коментари Харесай

Нови текстове регламентират мерките срещу COVID-19

Промените ще бъдат гласувани в пленарна зала на следващия ден

Законът за здравето влезе на второ четене в отрасловата комисия, осведоми

Текстовете регламентират по какъв начин и кой ще вкарва ограничения, след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура.Идеята е здравният министър и шефовете на РЗИ-тата в страната да постановат ограничавания при положение на утежняване на обстановката.Става дума единствено за краткотрайни ограничения от общ темперамент – съблюдаване на отдалеченост, както и носене на маски на закрити публични места. Здравните управляващи няма да имат пълномощия за по-тежки ограничения, като локдаун или прекъсване на работата на заведения, кина и театри.

В същото време ограниченията не престават да падат. От на следващия ден идващите от няколко европейски страни, плюс Израел и Египет, ще могат да влизат в България без да показват Коронавирус документи.

От „ Демократична България” оферират Здравното министерство да изготви национални проекти за реакция при заразни заболявания без значение дали болестта е COVID-19. Идеятa увеличи градуса на напрежението в отрасловата комисия.

“Mинистърът да създава проект, който да бъде част от правният мир, а не просто нещо, което някой някъде в някакъв кабинет създава и този да се ползва и да има конкретика за всяко едно заболяване, с което нашата здравна система е атакувана”, съобщи Александър Симидчиев.

От опозицията разкритикуваха метода, по който е направено предлагането сред първо и второ четене. “Не може законопроект на второ четене напълно друг да бъде признат с едно гласуване”, уточни Лъчезар Иванов, ГЕРБ.

„ Абсолютно са свързани предложенията на Симидчиев със закона и ми е неловко да ви чувам просто … във всяко нещо, което вършим вие слагате кол в колелото и стартира да се търси някаква неудача”, съобщи Георги Михайлов, Българска социалистическа партия.

„ Не може такива съществени промени да се показват без претекстове, без оценка за влияние … по този метод се подлага под подозрение законодателния процес”, акцентира Елена Гунчева, „ Възраждане”.

А от Движение за права и свободи напуснаха залата. „ Това, което ръководещите не желаят да кажат в закона има текстове, които споделят, че до края на месец март тези спомагателни пари за добре свършена работа на процедура след 31 март няма да ги има,това би трябвало да каже този законопроект, всичко друго е за отклонение на вниманието”, безапелационен беше Хасан Адемов.

В последна сметка предлагането в комисията беше признато. А медиците се чака да продължат да получават парите за първа линия и в идващите три месеца.

„ Реформата, която предлагаме, е тези пари да не се вземат, а да бъдат трансформирани под формата на действително нарастване на приходите и те да останат като заплащане”, уточни Антон Тонев, ръководител на Здравната комисия.

„ Обсъжда се изцяло повишение на приходите на медицинските експерти - доколкото ми е известно през днешния ден е подписан групов трудов договор”, акцентира доцент доктор Васил Пандов от Министерство на здравеопазването.

В сряда в пленарната зала следва измененията в Закона за здравето да бъдат гласувани на второ четене.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР