Промени в Закона за туризма, според които ресорното министерство ще

...
Промени в Закона за туризма, според които ресорното министерство ще
Коментари Харесай

Ангелкова и Симеонов в пореден спор за морските ни курорти

Промени в Закона за туризма, съгласно които отрасловото министерство ще дефинира кои са националните ни курорти, стана причина за замяна на реплики сред министър Николина Ангелкова и Валери Симеонов. Двамата влизаха не един път в словесни конфликти, до момента в който Симеонов бе вицепремиер. Сега водачът на НФСБ разгласи новите пълномощия на Министерството на туризма за самобитна форма на диктат. Той съобщи, че групата на " Обединени патриоти " няма да поддържа измененията точно поради тези текстове. Така, по думите му, се залага " едно капсулиране " по тематиката за националните курорти.
В измененията, които въпреки всичко бяха признати на първо четене, се споделя, че националните курорти ще се афишират за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще правят активност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се плануват двойно по-кратки периоди за осъществяване на административните услуги.
С разпоредба за националните курорти ще се уредят критериите, на които следва да дават отговор курортите, с цел да бъдат оповестени за национални; реда за оповестяване на народен курорт; организацията и ръководството на туристическите действия на територията на националните курорти. Предвижда се в националните курорти да се прави така наречен продуктово зониране - отделяне на функционални зони. Продуктовото зониране и изискванията за реализиране на туристически действия в обособените зони следва да бъдат избрани в разпоредба, призната от съответния общински съвет.
Самата Ангелкова разяснява, че изказванията на Валери Симеонов са " безспорна операция ". Важното било да има явен юридически статут що е то народен курорт и какви са правата и отговорностите, свързани с образа, инфраструктурата, рекламата и предлаганите туристически курорти.
Със законопроекта се вкарва условие общинският съвет да дефинира политиката за развиване на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския проект за развиване се включи независим раздел, съдържащ стратегия за развиване на туризма.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР