Промени в закона ще регламентират трудовата злополука при работа в

...
Промени в закона ще регламентират трудовата злополука при работа в
Коментари Харесай

Падаш в кухнята, получаваш обезщетение

Промени в закона ще регламентират трудовата акцидент при работа в домашна среда. Това заяви общественият министър Деница Сачева в Народното събрание.

Относно определянето на трудови злополуки, предстоят съществени диспути по какъв начин тъкмо да бъде регламентирано това, и по какъв начин да бъде облечено в закон. Синдикати и работодатели упорстват за правила при работа от у дома, задават се към този момент въпроси като " Ако паднеш у дома по време на хоум офис, трудова акцидент ли е или не ", уточни Сачева.

Законодателни промени ще регламентират здравословните и безвредни условия на труд, добави министърът. Има предложение техническото съоръжение да се обезпечи от работодателя, а консумативите да са за сметка на чиновници, това обаче ще се дебатира с работодателските организации.

Изпълнителна организация ГИТ не е правила инспекции в домовете на хората, само че има постъпление, за това да се регламентира трудовата акцидент при работа от разстояние и инспекции да бъдат осъществени при положение на сигнали, сподели още Сачева.

Наблюденията показвали, че имало едва повишаване на работните места в отдалечена форма в другите райони и стопански действия, гъвкавата претовареност била сред 5 и 10%.

И през предходната и през тази година заложихме на цифровото образование, което пък ще бъде потребно за другите форми на труд, изясни още общественият министър. Има доста специалности, които избират да работят от вкъщи и да осъвместяват работата със фамилните връзки.

Над 2500 души са минали образования по компютърни умения, а 400 са получили образование за цифрови компетентности, което пък ще ги направи по добре готови в изменящата се работна среда, за поощряване на заетостта са отделени 83 млн. лева сподели още Сачева.

Работата от разстояние е регламентиране още през 2011г. в Кодекса на труда. През предходната година, поради пандемията, работодателите одобриха нашето предложение да разпореждат работа на чиновниците си от разстояние, без да трансформират работното време и възнагражденията на чиновниците си, напомни общественият министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР