Промени в наредбата за прием на деца в общинските детски

...
Промени в наредбата за прием на деца в общинските детски
Коментари Харесай

Заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов пред „Труд“: 4200 чакат за прием в ясла в София

Промени в наредбата за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения в София обмисля Столичната община няколко месеца откакто направи нововъведения в региона. Столичният заместител кмет доцент доктор Тодор Чобанов предлага новите правила за разискване, като срокът за това е до 5 юли. „ Труд “ потърси Чобанов за коментар по отношение на квалифицираните промени.


– Г-н Чобанов, какво наложи новите промени при приема на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения толкоз скоро след предходните нововъведения?
– Мотивите за измененията са следните:

Синхронизиране на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения на територията на Столична община с условията на Регламент (ЕС) 2016/679 за отбрана на персоналните данни;

Намаляване на административната тежест за родителите, като по-голямата част от критериите за банкет на деца в детските градини ще се удостоверяват по длъжностен път.

Във връзка със наложителното предучилищно обучение за децата на  5-годишна възраст, тези от тях, които посещават почасова организация в детските градини автоматизирано ще бъдат одобрявани в целодневна организация, след навършване на нужната възраст.

– Защо се усилва квотата за банкет на деца по обществени критерии от 30% на 40%?
-Квотата от 30 % се вкара през 2018 година /в предходните години беше 40 %/. Идеята за 30 % е за приемане на повече деца по общи критерии /масовите случаи/. При осъществените досега класирания, тази квота до не съумя подсигурява приема на братчетата и сестричетата при по-големите деца. Поради тази причина, предлагаме да бъде върнато досегашното съответствие – 40% /за обществени критерии/ и 60% /по общи критерии/.

– По какъв метод ще се реализира спомагателният надпланов банкет и по какъв начин ще се избегне опцията за корупция?
– Този банкет ще се прави на съображение одобрени Правила за спомагателен надпланов банкет на деца, които ще уреждат изискванията и реда, при които може да се одобряват в допълнение деца в общинските детски ясли, детски градини и подготвителни групи в учебните заведения. Приемът ще се реализира от работна група, назначена със заповед на кмета на Столична община с необятен кръг представители на наставнически, работодателски и синдикални организации.

– Има ли дефицит тук-там за яслени и култивиран групи? Ако да – за какъв брой деца не доближават места?
– Недостиг тук-там след осъществените досега 3 класирания се вижда за деца в яслена възраст – почти 4200 са чакащите за банкет.

По гледище на родители и наставнически организации, за понижаване броя на децата в групите, през 2018 година Столична община прецизно извършва заложения в Наредбата за финансиране на МОН оптимален брой на децата в групите – 20 деца от яслена възраст и 25 деца за култивиран групи.

С оглед превъзмогване дефицита тук-там и угаждане на по-голям брой деца да посещават детска градина, през предходните години обявяваните свободни места са:

25 за яслени групи (и в допълнение 10 за хронични заболявания/СОП по Наредбата на СОС за банкет в детските градини);

30 за култивиран групи (и в допълнение 10 за хронични заболявания/СОП по Наредбата на СОС за банкет в детските градини).

Спазването на наредбите на МОН и понижаване броя на децата с хронични болести от 10 на 5 през актуалната година, докара до банкет на почти 2000 деца по-малко в яслените групи.

Същевременно Столична община е изразила пред МОН своето мнение, че в множеството детски заведения е допустимо да се основат подобаващи условия, включително и посредством наемане на спомагателен личен състав, при които качествено да се образоват и отглеждат и по-големи групи от регламентираното в цитираната разпоредба – 20 и 25 деца за съотв. възрастова група.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР