Промени в Кодекса за социално осигуряване предлагат от Продължаваме промяната“,

...
Промени в Кодекса за социално осигуряване предлагат от Продължаваме промяната“,
Коментари Харесай

Готвят огромна промяна за вдигането на пенсиите от 1 юли

Промени в Кодекса за обществено обезпечаване оферират от „ Продължаваме промяната “, които са импортирани в Народно събрание. Те плануват да се осъвремени настоящият механизъм за осъвременяване на пенсиите или така наречен „ швейцарско предписание “, написа.

Според предлагането пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, ще се осъвременяват от 1 юли с % еднакъв на по-голямото от 100% от повишаването на осигурителния приход или 100% от повишаването на показателя на потребителските цени.

В момента настоящият механизъм планува от 1 юли всяка година пенсиите да се усилват с % от сбора от 50 на 100 от повишаването на осигурителния приход и 50 на 100 от показателя на потребителските цени или инфлацията.

Според депутатите от Политическа партия швейцарското предписание е уместно за страни, чиито стопански системи към този момент са постигнали висок стадий на развитите и следят относително ниски размери на нарастване на приходите и нифлацията.

Тъй като към този момент отпуснатите пенсии са били осъвременявани единствено с 50% от растежа на осигурителния приход, а в някои години правилото не се е прилагало, се натрупало съществено разминаване и закъснение на по-отдавна отпуснатите пенсии, написа в претекстовете към законопроекта.

Според тях с направеното преизчисление от 1 октомври разликата, дължаща се на осигурителния приход, сред старите и новите пенсии е била отстранена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР