Променена е абонаментната такса за български фирми, чиито представители преминават

...
Променена е абонаментната такса за български фирми, чиито представители преминават
Коментари Харесай

Румъния увеличи абонамента за Дунав мост за BG фирми

Променена е абонаментната такса за български компании, чиито представители минават по Дунав мост с леки коли. Това оповестиха от Българо-румънската комерсиално промишлена палата.

Абонаментът бе въведен през 2013 година само от румънската страна за да се улесни бизнесът от двете страни на реката и да се облекчи заплащането на такси от компаниите, на които се постанова да пътуват непрестанно сред България и Румъния.

Промяната е от началото на 2018 година Ако до момента българските представители на бизнеса, пътуващи с леки коли, са заплащали посредством абонамент по 1,20 леи за едно прекосяване на моста, при новите условия те заплащат 11 леи. Максималният брой на пътуванията в границите на абонамента е понижен от 30 на 20. Няма смяна обаче за колите с румънска регистрация, за които едно прекосяване на моста продължава да е 1,20 леи.

От палатата са изпратили публична молба до Посолството на България в Румъния за третиране на въпроса до институциите в северната ни съседка, които имат отношение към този проблем. Ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси Ивайло Маринов и консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов са се срещнали с представители на румънската Национална компания за ръководство на пътната инфраструктура.

„ Имаме уверението, че напълно скоро казусът ще се позволи “, сподели пред „ Монитор “ / „ Телеграф “ Маринов.

Абонаментът за представители на бизнеса разрешава прекосяване на моста в двете направления единствено един път дневно. Необходимо е да се потвърди с документ, че активността на компанията е обвързвана с непрестанно пътешестване сред двете страни. Българската страна не предлага такава опция, само че пък таксата за прекосяване на леки коли е по-ниска от румънската. В България се заплаща 2 евро, а в Румъния – 3 евро или 14 леи. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР