Пролетта може да е любимият ни сезон, но тя идва

...
Пролетта може да е любимият ни сезон, но тя идва
Коментари Харесай

Добавките, които успешно се справят с косопада

Пролетта може да е обичаният ни сезон, само че тя идва с различни екстри - някои от които, като хубавото време, са приятни, а други, като пролетната отмалялост, косопада и сходни - не чак толкоз. В преходния сезон можем да видим по-усилена загуба на коса, която се дължи на хормонални и други промени в организма, с цел да се пренастрои след тежката зима.
Прочетете още
Вероятно през нея сме изчерпали и запасите си от разнообразни хранителни субстанции и в този момент е време да се заредим с нови, с цел да посрещнем лятото в най-хубавата си форма и външен тип. А ето от какво тъкмо се нуждаем, с цел да се оправим бързо и дейно с падащите косми или цели кичури от скалпа.

Витамин D

Въпреки че го считаме за най-лесен за набиране, или пък тъкмо заради тази причина, това е витаминът, който най-често е липсващ при огромна част от хората. Да, може да мислим, че 20 минути дневно на открито са ни задоволителни, с цел да си осигурим дневната доза, само че от време на време се оказва, че имаме проблеми с неговото асимилиране и още веднъж се постанова да го одобряваме под формата на добавка.

А с изключение на за костите и вярното действие на имунната система, витамин D е много важен и за здравето на косата и скалпа. Различни проучвания потвърждават, че алопецията при дамите, която постоянно се демонстрира в съответни области по скалпа, се повлиява доста добре от приема на добавки със " слънчевия " витамин. Когато го одобряваме в задоволителни количества, това подкрепя здравето на скалпа и подтиква растежа на косата.



Биотин

Водоразтворимият витамин В7 е съществена съставна част във всички хранителни добавки против косопад и за здрава коса. И това не е инцидентно, тъй като точно на него би трябвало да заложим, в случай че желаеме витална коса, която остава на мястото си.

Той усъвършенства кръвообращението на скалпа, с което заздравява косъма и предотвратява рухването на косата. Освен това биотинът е от значително значение за производството на кератин, който пък дава отговор за здравината на косата и ноктите. Биотинът също по този начин усъвършенства еластичността на кожата, което е още една причина да го одобряваме постоянно.

Витамин Е

Той може да не е толкоз прочут и хвален като витамин D и биотина, само че също може да ни свърши страхотна работа при косопад. Той е мощен антиоксидант, бори се с oксидативния стрес и отрицателното въздействие на свободните радикали. Различни проучвания потвърждават, че приемът му за няколко месеца може значително да понижи загубата на коса.

Витамин А

Той е мнoго значим за растежа на всички кафези в тялото. А клетките на косата са най-бързорастящата част от него, която има потребност от вярно поддържане. Когато този витамин се всмуква, се произвежда себум, който хидратира скалпа и поддържа него и космените фоликули здрави. 

Желязо

Този минерал е от значително значение за доста функционалности и процеси в организма. Съдържа се в алените кръвни кафези, които доставят О2 на всички места в тялото, в това число и в скалпа, с което се подхранват космените фоликули. А дефицитът на желязо е директно обвързван с косопада, изключително при дамите.

Цинк

И той, също като желязото, подхранва космените фоликули, защищава от загубата на коса и се грижи так, която пораства, да е здрава и витална. Дефицитът му също води до косопад, по тази причина е добре при съществуването на този проблем да си пуснем контролни кръвни проучвания.

Масло от тиквено семе

Една не толкоз известна хранителна добавка, която обаче не трябва да подценяваме, тъй като има доказани ползи за напредък и поддържане на косата, както и за прекъсване на нейната загуба. Дори е по-добрият избор пред кокосовото масло, което постоянно се предлага като част от грижата за косата, написа SheFinds.

Учените считат, че изгодите от това масло се дължат на фитостеролите в неговия състав. Тези субстанции могат да блокират ензими и хормони в скалпа, които предизвикат косопада. Освен да се приема като добавка, маслото може да се нанася и непосредствено върху скалпа.

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР