Пролетта е сезонът на лалетата, а в Крим от години

...
Пролетта е сезонът на лалетата, а в Крим от години
Коментари Харесай

Над 300 нови сортове лалета цъфнаха в Крим

Пролетта е сезонът на лалетата, а в Крим от години основават нови типове, които са по-устойчиви към климатичните условия и цъфтят по-дълго.

Никитската ботаническа градина в Крим е по-пъстроцветна от всеки път. Повече от 300 типа лалета цъфнаха по едно и също време в най-различни цветове.
Людмила Александрова, ботаническа градина в Киев: Имахме потребност да създадем локални сортове лалета, приспособени към локалните условия. Те могат да цъфтят дълго време. И ето, че успяхме!
14 типа лалета, основани в ботаническата градина към този момент публично са приети като нови сортове, а документите на 25 са в развой на обработка.
Людмила Александрова, ботаническа градина в Киев: 365 хибридни форми са в развой на оценка. Надяваме се, че в случай че не всички, най-малко множеството ще получат документи и ще бъдат вписани като нови сортове.
По света има повече от 6000 сортове лалета, в това число хибриди. Един от тях носи името на златно богатство поради яркия си жълт цвят.
Людмила Александрова, ботаническа градина в Киев: Нарекохме тези лалета в чест на Скитското злато, с цел да помним какво сме имали, какво нямаме и какво се надяваме да си върнем.
Отглеждането на лалета стартира в Крим през 1929 година Новите сортове постоянно е тестване на търпението.
Зинаида Клименко, лаборатория за цветя: Лалетата стартират да цъфтят на петата или шестата година от засаждането им. Това е доста дълго време и не всеки може да чака толкоз, с цел да види резултатите от своя труд.
Понякога са нужни две генерации, с цел да се докара започнатата работа до дъно. Но гледката от цъфналите разноцветни лалета несъмнено оправдава напъните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР