Пролетният бирен салон на Съюза на пивоварите в България (СПБ)

...
Пролетният бирен салон на Съюза на пивоварите в България (СПБ)
Коментари Харесай

Пивоварите с 60 млн. лв. инвестиции в зелени решения

Пролетният бирен салон на Съюза на пивоварите в България (СПБ) се завърна с нови послания и амбициозни начинания, отдадени на зелените решения и предизвикването да се резервира устойчивото развиване на сектора. Събитието означи началото на летния пивоварен салон и възроди многогодишната традиция, която беше прекратена поради пандемията от Ковид 19.

В артистична конюнктура публицисти, представители на държавните институции, научните среди и бизнеса се срещнаха с нововъведенията в пивоварния отрасъл у нас. За последните четири години вложенията в зелени решения в бранша надвишават 60 милиона лв.. Широката листа от новаторски еко инвестиции включва както въвеждане на олекотени и рециклируеми материали за милионите бирените опаковки, по този начин и вложения в индустриално, логистично, енергийно и софтуерно съоръжение с висок коефициент на икономисване и оползотворяване на естествени, енергийни и други запаси.

,,Важно е да се знае, че устойчивото развиване на сектора зависи от всеки стадий в производството на бира – от веригата на доставките до дистрибуцията и потреблението на бира. Например разделното събиране на боклуци може да докара до намаление на потреблението на сила и първични материали от 70 до 90% и в същото време понижава замърсяването на въздуха и водите “, изясни Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите.  Тя добави, че през 2020 година от пуснатите на пазара 7680 тона бирени пластмасови бутилки (PET) са рециклирани 44%. С тяхната преправка са спестени 24 500 киловатчаса сила и 5100 т. въглеродни  излъчвания.

В унисон с тези трендове и с помощта на умениията на специфичната участничка в бирения салон - илюстраторката и приложнк Кристина Тужарова, посетителите на събитието на СПБ се потопиха в арт предизвикателство. Гостите на СПБ бяха извънредно въодушевени и вложиха същинско творчество в преобразяването на бирени бутилки, декорирайки ги в стилни аксесоари за дома. Криси Тужарова сподели разнообразни техники, които трансфораха опаковките в творби на изкуството. Така бе демонстрирана връзката сред актуалните цели за резистентност, новаторските подходи и креативност.



По време на Пролетния бирен салон беше оповестена и новата самодейност на членовете на СПБ. Кошове за разделно събиране на пластмасови бутилки ще бъдат сложени от Съюза на пивоварите в градовете, в които има бирени фабрики. Специално направените в арт жанр контейнери ще бъдат безплатно предоставени на общините във Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен и Лом, с цел да се насърчат жителите да събират разделно отпадъците от пластмасови бутилки.

Инициативата е част от осведомителната акция на Съюза на пивоварите „ ИзБИРАме стабилно бъдеще “. Тази година акцентът е върху разделното събиране на боклуци от опаковки и уговорките на промишлеността към осъществяването на Директивата за понижаване на въздействието на пластмасите върху околната среда. Всички материали, от които са направени бирените опаковки – стъкло, полиетилентетрафалат и алуминий, са стопроцентово рециклируеми с опция за нееднократен цикъл на приложимост. Целта е до 2029 година да се реализира 90 на 100 разделно събиране, с цел да се рециклират пластмасовите бутилки и те да съдържат най-малко 30% наново употребена пластмаса.

На фона на тези данни е любопитно да се научи, че в международен мащаб 56% от рециклираните пластмасови опаковки намират пазар при производителите на килими и облекла. Нужни са 5 пластмасови бутилки за изработката на един кв. м полиестерен килим, една фланелка с размер XXL или за пълнежа на едно яке за ски. Полиестерните нишки от 2 пластмасови бутилки пък са задоволителни за изработването на една бейзболна шапка.

Как разделното събиране на бирени бутилки въздейства върху отделянето на въглероден диоксид, може да се наблюдава през интерактивния екокалкулатор на уеб страницата на СПБ.

Съюзът на пивоварите е представителната организация на производителите на бира в страната. Членове на сдружението са: ”Болярка - ВТ ” АД, „ Бритос ” ЕООД, „ Загорка ” АД, „ Каменица ” АД, „ Карлсберг България ” АД, „ Ломско питие ” АД, „ Доровски инвест “ ООД и техните снабдители на първични материали, материали и съоръжение. Общо членовете на СПБ създават 99% от бирата в страната.



 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР