Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) трябва да остане неутрална

...
Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) трябва да остане неутрална
Коментари Харесай

Лидерът на ПКК призова кюрдите за "неутралитет" на изборите в Истанбул

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) би трябвало да остане неутрална на повторните избори за кмет на Истанбул. Това изиска посредством юристите си водачът на бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, предадоха " Ройтерс " и " Хюриет дейли нюз ".

Йоджалан е в затвор на остров Имралъ в Мраморно море. Съобщението на юристите му се огласява два дни преди вота на 23 юни, който съгласно множеството изследвания още веднъж ще завоюва претендентът на опозицията Екрем Имамоглу.

На 31 март, когато бяха постоянните локални избори в Турция, Имамоглу, подсилен от опозиционната Републиканска национална партия (РНП) и ДПН, завоюва с преднина от хиляди гласове пред някогашния министър председател Бинали Йълдъръм, повдигнат от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Тя оспори резултата в Истанбул, откакто загуби властта и в останалите стопански центрове на Турция, а изборната комисия на страната почете настояването вотът да се състои още веднъж.

Колко авторитетен е Йоджалан

" Подходът на либерален съюз на ДПН не би трябвало да е част от сегашните изборни полемики. Значението на деморатичния съюз е че той... упорства на неутралната позиция на изборите, " написа Йоджалан съгласно известието. Той не прецизира за кого би трябвало да гласуван гласоподавателите на ДПН, които партията в този момент приканва още веднъж да пуснат бюлетина за Имамоглу.

Самият президент Реджеп Тайип Ердоган, който преди седмици даде на юристите на Йоджалан достъп до него за пръв път от години, разяснява писмото на кюрдския водач след обявата му от Анадолската организация. Ердоган, който ухажва кюрдите преди вота, сподели, че в придвижването им сега очевидно има " битка за власт ".

Половин ден след известието обаче ДПН разгласи, че позицията на Йоджалан е в унисон с тази на партията, а президентът се пробва да опълчи водача на ПКК и партията за своя изгода.

Ердоган употребява помощта на Йоджалан, с цел да реализира помирение с ПКК през 2013 година, което приключи 2 година по-късно. Някои анализатори предвидиха, че президентът още веднъж ще я потърси преди тези избори. Преди месец посредством първото от години обръщение, отправено чред юристите, водачът на ПКК съумя да приключи гладна стачка на кюрдски пандизчии. Остава обаче отворен въпросът какъв брой кюрди биха се вслушали в каквото и да било обръщение на Йоджалан, считат други наблюдаващи.

Дава ли резултат новата тактика

Освен това напоследък президентът и ПСР смекчиха тона, говорейки за кюрдите - група, чиято съществена партия ДПН постоянно бива свързвана в посланията на ръководещите с поддръжка на терористични действия. Според " Ройтерс " в кюрдската общественост, формираща към 15% от електората в Истанбул (град с 10.5 млн. избиратели) обаче има подозрения дали тези послания са откровени.

Някои анализатори считат, че казусът е бил в офанзивите (и на 31 март, и на предходни избори) против прокюрдската партия както в огромните градове, по този начин и на югоизток, където тя е обичайно мощна (въпреки триумфите на ПСР на локалните избори през 2014 г.). Тези дейности отчуждиха кюрдите, въпреки източници от ПСР да считат, че промяната на тона " оказва помощ " за привлане на част от общността. Йълдъръм, претендент за кмет на Истанбул, даже посети Диарбекир в югоизточната част на страната по-рано този месец.

Проучванията към този момент не регистрират съществено усъвършенстване в позициите на Йълдъръм. Агенция " Конда " регистрира в неделя преднина за Имамоглу - с 54% от вота. Само в едно от други седем изследвания за последните две седмици някогашният министър председател печели вота, като разликата сред двамата варира от един до шест пункта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР