Прокурорската колегия призова обвинителите от Софийската районна прокуратура, които са

...
Прокурорската колегия призова обвинителите от Софийската районна прокуратура, които са
Коментари Харесай

Прокурорската колегия призова купонясвалите в Банско с Нотариуса да се явят, „за да не стигаме до хотела“

Прокурорската гилдия прикани обвинителите от Софийската районна прокуратура, които са били на прием в Банско, на който е бил и Мартин Божанов-Нотариуса, да се явят пред кадровиците. В противоположен случай членовете на ПК се заканиха да поканят целия състав на СРП, с цел да го питат за празненството, като даже можело да се стигне и до хотела, където гостите са се записали.

На съвещанието си през днешния ден Прокурорската гилдия продължи с чуването по отношение на изясняване на изказванията за въздействие в правосъдната система на групата на Мартин Божанов. Пред кадровиците през днешния ден приказваха четиримата някогашни заместници на Невена Зартова – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова и Тодор Куюмжиев, както и Александър Червеняков, юрист на гръцките предприемачи Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос, които се оплакаха от напън и изнудване от страна на хора от кръга на Божанов.

Един от въпросите, които бяха заложени на някогашните заместници, беше обвързван с самопризнание на самата Зартова, направено пред парламентарната комисия за изясняване на обстоятелствата към Божанов от предходната седмица. Пред депутатите някогашната районна прокурорка на София сподели, че е имало празненство на обвинители и чиновници от СРП в хотел в Банско, на което е участвал и Нотариуса.

И четиримата заместници обявиха, че не са участвали и не могат да кажат детайлности. Тодор Куюмджиев посъветва кадровиците да се извърнат за повече информация към правосъдния админ на СРП Дима Куюмджиева и към Невена Зартова, които отговаряли за организацията на чиновници и прокурори.

След чуването Огнян Дамянов прикани прокурорите, които са били на банкета, да подадат заявление до колегията или да дойдат, с цел да отговорят на въпросите, свързани с наличието на Нотариуса.

„ Очевидно някой е бил на коледния прием. И има два разновидността – във Висш съдебен съвет има лист с всички прокурори от СРП и ние може да призовем всички тях и да ги питаме дали са били и какво са видели. Или тези, които са били, да сезират Прокурорската гилдия. Моля тези, които са били, да спестят унижението на останалите си сътрудници, които не са участвали, и да дойдат тук при нас. Рано или късно ще се разбере, за положително или за неприятно. Колегите са се записали в този хотел, само че да не стигаме до такава степен, по тази причина приканвам сътрудниците да дойдат “, сподели Огнян Дамянов.

Той уточни какво ще последва, в случай че апелът не бъде чут: „ Следващата седмица ще показва лист с прокурорите в СРП, в това число и администрацията и ще създадем график всички да бъдат поканени “.

Преди обаче да се стигне до тази прекаленост, кадровиците взеха решение да изпратят протокола от днешното съвещание на и. ф. шефката на СРП Светлана Митова, която да го сведе до знанието на обвинителите и те да решат какво да вършат.

Дамянов предложи, а останалите го поддържаха, за идващото съвещание да бъдат поканени правосъдният админ Дима Куюмджиева и секретарката на Невена Зартова – Диана Колева. Първата поради празненството, а втората, тъй като е споделила пред прокурори, че е виждала Мартин Божанов да влиза в кабинета на досегашната шефка на СРП.

Освен това протоколът от днешното чуване ще бъде изпратен на парламентарната комисия, на комисията към Съдийската гилдия, на и. ф. основния прокурор Борислав Сарафов и на основния контрольор Теодора Точкова.

Борислав Георгиев беше първият от заместниците, който беше изслушан през днешния ден.

Той съобщи, че отдел „ Специализиран “ в СРП, наименуван от и. ф. основния прокурор Борислав Сарафов „ шпицкоманда “, е бил под директното управление на досегашния началник на СРП Невена Зартова и тя е определяла какви преписки и каузи да му бъдат разпределени.

Борислав Георгиев изясни, че отделът е съществувал под разнообразни наименования още от времето на починалия Александър Налбантов, през Петър Белчев, Радослав Димов и най-после Невена Зартова.

Първоначално той се е казвал „ Дела с публичен интерес “, по-късно бил кръстен „ Специализиран “ като е траял да се занимава с каузи с медиен и публичен интерес, такива с фактическа и правна трудност и с инструкции на основния прокурор.

Самият Георгиев преди време също е бил част от отдела. И през днешния ден изясни, че предметът на работа на отдела е избран според вътрешни правила в СРП. Посочи, че такива отдели има и в СГП, и в някогашната Върховна касационна прокуратура, в този момент единствено Върховна прокуратура.

Георгиев изясни, че под израза „ инструкции на основния прокурор “ се има поради не интервенция по съответни каузи, а това са производства и преписки, по които обществото чака по-бърза реакция на прокуратурата. Посочи, че през годините този отдел се е занимавал с закононарушения като трафик на хора, изнасилвания, обири – „ всичко, по което обществото е настръхнало и се желае по-бърза реакция от прокуратурата “. Георгиев добави, че магистратите в отдела са 10-11 и са с по-ниска натовареност точно с цел да могат да работят по-бързо по делата, по които се чака реакция.

Борислав Георгиев уточни още, че когато обвинителите от другите отдели видят, че в разпределена им кореспонденция има публично наболял проблем или известна персона, се обръщали към Зартова с запитване дали с нея не би трябвало да се заеме спецотделът. Ако тя реши, на инцидентен принцип се определял втори наблюдаващ точно от този отдел. Георгиев сподели, че постоянно се е спазвал правилото на инцидентния асортимент, още повече, че осведомителната система в прокуратурата не разрешава едно дело да бъде конфискувано от един прокурор и трансферирано на различен. Цялостно прекачване можело да стане единствено при отказ.

В отговор на въпрос Борислав Георгиев съобщи, че заместниците на Зартова са разпределяли всички преписки от институции, до момента в който досегашната шефка на СРП отговаряла за така наречен „ първо гише “ – т. е. за молби и тъжби, които непосредствено постъпвали в прокуратурата.

По думите му след оставките на управлението магистратите в СРП работят много по-спокойно. „ Те се тормозят какво се случва около чуванията. Смятам, че сега работата в СРП е изцяло спокойна. Утре завършва последната инспекция, а това напрягаше както администрацията, по този начин и проверяващите органи “, показа Георгиев.

Пред кадровиците той още веднъж описа за какво е подал оставка като заместител, какво значи заявеното от него и от сътрудниците му „ разграничаване от дейностите “ на Невена Зартова и по какъв начин се е движело делото за рекет против гръцките предприемачи, което е следил до декември 2023 година – неща, които към този момент показа пред депутатите от краткотрайната комисия за изясняване на връзките на Божанов (виж повече тук и тук). Сподели, че по това дело никой не е желал нищо от него, не му е влиял, не му е оказвал напън.

Той повтори, че не познава Нотариуса и не може да каже дали го е виждал в постройката на СРП. Секретарката на Зартова обаче му споделила, че е виждала Божанов да влиза в кабинета на Зартова. Георгиев сподели и че не е посещавал празненство на прокурори в Банско, където е бил забелязан Нотариуса, за което описа досегашната шефка на СРП в парламентарната комисия.

Борислав Георгиев уточни, че юрист на ощетеното юридическо лице по делото против Каламарис и Дикос е бил Велимир Атанасов, който е отправял няколко молби до него по отношение на делото, на които Георгиев е отговарял документално.

Провокиран от чуването на гръцките предприемачи от парламентарната комисия, Евгени Иванов го попита дали посещава игрални зали.

„ Не съм хазартна персона. Днес се смяхме с сътрудниците, тъй като аз през живота си не съм стъпвал в казино. Само тото няколко пъти. Не знам по какъв начин наподобява от вътрешната страна, по какъв начин се играе. Чувал съм по какъв начин се чупят екрани и хората се ядосват. Аз повеждам естествен живот, имам стеснен другарски кръг от петима индивида и на всички съм споделил, че за работа не приказвам по никакъв мотив “, съобщи прокурорът.

Той добави, че съжалява, в случай че Каламарис и Дикос са се почувствали притиснати, само че те са имали юристи, които са можели да ги посъветват по какъв начин да защитят правата си. „ Имам задоволително процесуално време и сигурно ще потърся своите права, тъй като считам, че бях дискредитиран пред обществото, пред сътрудниците и пред фамилията ми “, сподели Георгиев.

За визитите на Нотариуса и Велимир Атанасов в кабинета на Зартова

Другият някогашен зам. -районен прокурор Иван Стефанов сподели, че в никакъв случай не е виждал и не познава Мартин Божанов, само че няколко пъти е виждал в СРП юрист Велимир Атанасов. Това били 2-3 случая, в които юристът е отивал в кабинета на Невена Зартова. Секретарката на Зартова споделила на Стефанов, че тя и Атанасов са близки.

„ Никой не ми е предложил пари или да влизам в някакво „ семейство “. Единственото семейство, което имам, си е моето “, отговори Стефанов на въпрос за „ фамилията “ от магистрати към Петьо Петров-Еврото, за което приказва в Народното събрание Зартова.

Относно събирането на районните прокурори в Банско през декември 2021 година, на което празненство се твърди, че е бил и Нотариуса, Стефанов сподели, че то е било проведено по традиция от Зартова и правосъдния админ. По изключение било отвън София, само че той не e участвал и не e чул мнения, тъй като не e показал интерес.

Стефанов описа през днешния ден, че напрежението в СРП се нараснало през лятото на предходната година, когато Сарафов за пръв път изиска оставката на Зартова. След това от нея схванал, че има намерение да подаде оставка след коледните празници, само че не упорствал да разбере по кое време тъкмо, с цел да не си намерения, че желае мястото ѝ.

„ Очаквахме, че след завръщането ще показа нейните планове “, съобщи Стефанов, само че с останалите заместници останали сюрпризирани, че тя не подала оставка. След влизането на Борислав Сарафов на инспекцията в СРП с 21 висши прокурори, Стефанов бил уверен към този момент, че Зартова и екипът ѝ са изчерпани като легитимност да управляват прокуратурата.

„ Ние би трябвало да организираме добре работата и тя да се прави в една спокойна среда – във второто изрично се провалихме “, съобщи някогашният зам. -районен прокурор. Той изясни, че декларираното разграничаване на заместниците от Зартова е поради това, че останали с усещане, че тя няма да си подаде оставката на 14 февруари. „ Останахме с чувство, че няма да се случи в обозримо бъдеще и се разграничихме от това, че не си подава оставката “, сподели през днешния ден Стефанов.

Същите претекстове изложи и Мима Куцкова, като тя се аргументира и с влошената си връзка със Зартова в последните осем месеца. Бившата към този момент районна прокурорка на София почнала да отсъства доста предходната година, когато имало и непрекъснати инспекции. „ В този интервал тя отсъстваше дълго и се наложи и аз да я заменявам, заради което нещата станаха още по-сложни. Имаше 12 работни дни, в които бях напълно сама – без административен началник и без нито един заместител, което малко преля чашата “, сподели Куцкова.

Тя нямаше пояснение за какво връзката ѝ със Зартова се влошила, като сподели единствено, че пробвала да оправи нещата, само че не получила схващане. Куцкова сподели, че е имала една кореспонденция от 2017 година, по която попадало името на Божанов, като ставало дума за отправени закани. По нея прокурорката постановила отвод да се образува досъдебно произвеждане, който не бил обжалван.

Имала и едно следствие за изнудване, по което разпитала Божанов и Велимир Атанасов като очевидци от страната на потърпевшия преди две години. Тогава Атанасов ѝ дал контакт на Божанов и тя го призовала по телефона, като разпитът траял половин час и го изпратила.

„ Колежка ме беше видяла, че го адресирам и ме попита: „ Ти не знаеш ли кой е това? Виж записа на Антикорупционния фонд “, Тогава разбрах кого съм разпитвала. Не ми е предложил никакви карти, не ме е канил в никакви клубове “, сподели Куцкова. По това дело привлякла един обвинен, само че то най-после било прекъснато. Междувременно обаче бил подаден сигнал от юриста на обвинения в ГДБОП против нея и в антикорупционната комисия била питана за какво се е обаждала на Божанов.,предава лекс. бг

На въпрос на Евгени Иванов дали е разговаряла със Зартова за това дело, Куцкова сподели, че няма да отговори, тъй като сега се води досъдебно произвеждане, по което е била разпитана като очевидец.

Относно банкета в Банско тя сподели, че не е участвала, тъй като пандемията била още в разгара си, само че схванала от сътрудници, че Божанов и Атанасов са били там, като се били записали 60-70 индивида.

„ Виждала съм Божанов два пъти да влиза и излиза от кабинета на Зартова. Велимир Атанасов неведнъж съм го виждала в кабинета ѝ “, добави Куцкова.

И Тодор Куюмджиев съобщи, че не е бил на празненството в Банско, не познава Мартин Божанов, чул за първи път за него от следствието на Антикорупционния фонд. Посочи, че в последните седмици в медиите видял физиономиите на Нотариуса и на юрист Велимир Атанасов. Допълни, че не е засичал нито един от двамата в СРП.

Каза, че след началото на инспекциите в СРП връзката била затруднена – освен със Зартова, само че и с горестоящите прокуратури и с сътрудниците.

В отговор на въпрос съобщи, че това се е случило заради снемане на доверието от и. ф. основния прокурор, който на два пъти изиска оставката на Зартова и не я получи.

Тодор Куюмджиев уточни, че след първото искане, Зартова постоянно и дълго отсъствала, а в редките случаи, в които е била на работа, не била лесна за връзка, не споделяла нищо.

Работата вървеше мъчно, сподели Куюмджиев.

„ За страдание около гибелта на господин Нотариуса и разкритията след това за възможни негови връзки с наши сътрудници, се отрази извънредно отрицателно освен на имиджа на обособени прокурори, а и на цялата прокуратура, което е доста тъпо. Вярвам, че съвсем всички сътрудници са извънредно съзнателни и си правят работата в името на закона, вътрешното разбиране и единствено против приемане на заплатата на 25 число “, сподели Куюмджиев.

Йордан Стоев изиска да разбере повече за това по какъв начин се е провело празненството в Банско. На събирането са участвали 60 индивида, би трябвало най-малко един да установим, сподели Стоев.

Тодор Куюмджиев изясни, че организацията постоянно се е правела от една страна от правосъдния админ за чиновниците, и от шефа на СРП – за прокурорите. „ Ако желаете спомагателна информация, те може да ви дадат изчерпателна такава “, сподели Куюмджиев.

Колегията изслушва и юрист Александър Червеняков, чиито клиенти са гръцките предприемачи. Повод за поканата към него е изявление на гръцкия предприемач Дикос в „ 24 часа “, в което споделя по какъв начин бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Мартин Божанов. Дикос твърди, че апелативният прокурор на София Радослав Димов се е обадил на техния юрист Александър Червеняков и му споделил: „ Във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, с цел да забележим по какъв начин да го решим “. Но такава среща била отказана.

Миналата седмица Димов отхвърли пред колегията да е звънял на юрист Червеняков (повече виж тук). Днес и юристът отхвърли да е получавал позвъняване персонално от апелативния прокурор на София. Каза, че му се обадил човек от чужд номер, който му декларирал, че звъни от името на Димов, с цел да уредят казуса с гръцките му клиенти. Червеняков отвърнал, че в случай че Димов желае нещо да му каже, дано персонално му се обади, само че това не се е случило. Адвокатът предал диалога на гърците.

Червеняков беше запитан дали индивидът се е показал и от кое място знае, че става дума тъкмо за проблем навръх тези свои гръцки клиенти.

„ Човекът не се показа с името си. Каза единствено, че се обажда от името на Димов по отношение на проблем с мои клиенти. Не сподели имена, сподели гръцки жители. Имам и други клиенти гърци, само че в този миг беше подета офанзивата към моите клиенти, в това число покачване на обвиняването. Логическата връзка беше такава, а и аз споделям с клиентите си каква информация получавам “, сподели Червеняков.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР