Прокурорската колегия на ВСС прие позиция, в която посочват, че

...
Прокурорската колегия на ВСС прие позиция, в която посочват, че
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС: Прави се опит за политическа намеса в избора за главен прокурор

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри позиция, в която показват, че се вършат опити за целенасочена политическа интервенция в процедурата за избор на основен прокурор и по този начин в независимостта на правосъдната власт.

Причината колегията да изрази тази позиция са постъпилите декларация от политическа партия придвижване "Да, България ", сигнал от ръководителя на партията Христо Иванов, както и отворено писмо от гражданска самодейност "Правосъдие за всеки ". С тях се прави искане прокурорската гилдия да отдръпна кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор и да номинира нов претендент, както и да образува дисциплинарно произвеждане против зам.-главния прокурор Гешев поради негови изявления в изявление по националната телевизия и той да си подаде оставката.

В признатата позиция се споделя още, че с импортираните декларация, отворено писмо и посредством извършения през днешния ден митинг пред Висш съдебен съвет, проведен от придвижване "Да, България " против съответен претендент за основен прокурор, се нарушават демократичните полезности и правилата на правовата страна.

Прокурорската гилдия показва още, че процедурата за избор на основен прокурор ще се организира съгласно закона, без членовете на прокурорската гилдия да се поддават на политически напън и въздействие, без значение дали той идва от ръководещите политически сили или от опозицията. Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че с тази позиция колегията споделя, че ще съблюдава процедурата за избор, Конституцията и закона, че и няма да се поддаде, на каквито и да било опити за напън.

Сутринта се организира митинг пред постройката на Висш съдебен съвет, на който участваха няколкостотин души. Служители на Министерство на вътрешните работи охраняваха събитието, като до конфликти не се стигна, придвижването беше блокирано за близо два часа. Същевременно се организира на същото място и контрапротест в отбрана на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР