Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша заключенията от

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша заключенията от
Коментари Харесай

Официално Иван Гешев бе допуснат до изслушването за главен прокурор

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) изслуша заключенията от отчетите на Комисията за атестирането и състезанията и на Комисията по професионална нравственос и реши, че няма никаква спънка да допусне Иван Гешев до чуване в процедурата по желание на основен прокурор на 24 октомври.

Заключенията на двете комисии към този момент са известни – единственият единомислещо номиниран за претендент за основен прокурор дава отговор на всички условия на закона, с цел да взе участие в процедурата, няма данни да е уязвил престижа на правосъдната власт, има задоволително насъбран професионален опит и мотивация, с цел да заеме поста след приключването на мандата на основния прокурор Сотир Цацаров.

Докладите бяха изслушани и признати предишния месец и в наличието на самия Иван Гешев, който тогава отговаряше и на въпроси. На днешното съвещание на прокурорската гилдия Гешев не бе поканен, а заключенията на комисиите бяха изслушани в обобщение.

" Говорителят на прокурорската гилдия Даниела Машева изясни, че претендентът Иван Гешев дава отговор на критериите, които са заложни в закона. Налице са учредения за допускането му за чуване в процедурата за избор на основен прокурор.

Георги Кузманов показа отчета на Комисията по професионална нравственос и констатациите в него - липсват данни, които да слагат под подозрение професионалните и нравствени качества на Иван Гешев, той има задоволително опит и мотивация да заеме поста.

" Не е належащо приемане на отчетите от колегията, защото те към този момент са признати от съответните комисии и предвид на това би трябвало да има приемане единствено на допустимостта на кандидатурата ", изясни основният прокурор Сотир Цацаров.

Също любопитна бе и една от последните точки в дневния ред, която сложи за разглеждане писмото на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов до основния прокурор Сотир Цацаров. Писмото бе изпратено преди дни и с него Панов насочва серия от въпроси освен за количеството на броя обвинителни актове, направени от Гешев, само че и за тяхното качество.

" За справедлива преценка на професионалните и настоятелен качества на претендента за длъжността основен прокурор следва да се образуват непосредствени усещания от равнището на правните му знания, умения и персонални качества, проявени при осъществяване на функционалностите му. Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват на първо място въз основа на директно запознаване със наличието на направените от него актове ", акцентира Панов в писмото до Цацаров. Само няколко часа по-късно самият Гешев съобщи пред публицисти в отговор, че Висш съдебен съвет към този момент е дал висока оценка за работата му.

Единодушно с 11 гласа " за " прокурорската гилдия реши Комисията по атестирането и състезанията да изпрати отчета си и последната препоръка, както и информация за направените от Иван Гешев обвинителни актове до Върховния касационен съд и по този начин да отговори на въпросите на Лозан Панов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (94)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР