Прокурорската колегия на Висшия съдебен образува производство за налагане на

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен образува производство за налагане на
Коментари Харесай

ВСС започна процедура за уволнението на апелативния прокурор на Варна

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден образува произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, който е краткотрайно отхвърлен от служба.

Дисциплинарното произвеждане за освобождение от служба е формирано по предложение от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов по отношение на откритото държане на муниции в огромни количества, без съответно позволение, от страна на Чавдаров, заради което той е предаден на съд.

С оглед на това апелативният прокурор е нарушил регламентираните в Кодекса за етично държание на магистратите правила за държание, произлизащи от правилото за честност и благовъзпитание.

В предлагането е посочено, че противоправните дейности на Владимир Чавдаров са неуместни, несъответствуващи и недостойни, което уронва както персоналния му авторитет, по този начин и престижа на правосъдната власт.

Варненският апелативен прокурор бе предаден на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), импортиран в Софийски градски съд (СГС) на 24 август 2023 година Той е притеглен към наказателна отговорност за това, че в качеството си на апелативен прокурор на Варна е направил закононарушение по член 339, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, като е държал в апартамент в града 335 патрона за огнестрелно оръжие позволение.

С решение на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет от 15 август 2023 година Чавдаров е краткотрайно отхвърлен от служба за 4 месеца, до привършване на наказателното произвеждане против него.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР