Прокурорите в Северна Италия днес, 12 юни, ще разпитат премиера

...
Прокурорите в Северна Италия днес, 12 юни, ще разпитат премиера
Коментари Харесай

Денят Х - италианският премиер обяснява за реакцията на държавата на коронавируса

Прокурорите в Северна Италия през днешния ден, 12 юни, ще разпитат премиера Джузепе Конте, откакто околните на жертвите на ковид желаеха следствие за хипотетична немарливост на държавното управление. Това става по гледище на гражданската организация Noi Denunceremo (Ще докладваме), заяви БГНЕС, базирайки се на BBC.
Изслушването ще се организира в Бергамо, градът край Милано, най-силно обиден от пандемията, преди цялата страна да бъде сложена под строга карантина през март.
Роднини на жертвите настояват, че местата, станали епицентър на болестта, е трябвало да бъдат изолирани по-рано. Групата се състои от потърпевши родственици на жертви на COVID-19, които декларират, че два града в Ломбардия - Алцано и Нембро – е трябвало да бъдат оповестени за " червени зони " незабавно след откриването на огнища там.
Това е първото правно групово деяние в Италия, провокирано от пандемията. Но районът Ломбардия се ръководи от дясната опозиционна партия " Лига " и мнозина държат виновни тях за разпространяването на болестта, а не държавното управление.
Прокурорите имат за цел да открият дали има учредения за обвинявания в незаконна немарливост.
Ломбардия беше региона, от която вирусът за пръв път стартира да се популяризира в Европа и повече от половината жертви в Италия починаха в този район.
Официалният брой на смъртните случаи от ковид в Италия възлиза досега на 34 167 души- втората най-висока цифра в Европа след Англия и четвъртата в света, след Съединени американски щати, Англия и Бразилия.
Премиерът Конте сподели, че " въобще не се тормози " от разпита. Джузепе Конте съобщи следното: " Съвестно ще изложа всички обстоятелства, за които знам. Въобще не се тормозя. Всички следствия са добре пристигнали. Гражданите имат право да знаят, а ние имаме право на отговор ".
Още: " Намаление на случаите на ковид, внимание поради евангелисти в Самоков, картината по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР