Прокурорите искат дата на 2 януари за процеса срещу Доналд Тръмп по делото му за заговор за избори през 2020 г.

...
Прокурори с екипа на специалния прокурор Джак Смит поискаха от
Коментари Харесай

Прокурори с екипа на специалния прокурор Джак Смит поискаха от съдия в четвъртък да назначи дата за процеса на 2 януари за бившия президент Доналд Тръмп по делото обвинявайки го в заговор за отмяна на загубата му на изборите през 2020 г.

Ако окръжният съдия на САЩ Таня Чуткан се съгласи с предложението на прокурорите, делото срещу ранния фаворит за първичните президентски избори на Републиканската партия през 2024 г. ще започне точно преди годишнината от бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ, който беше подхранван от фалшивите твърдения на Тръмп относно изборите.

Предложената дата също е малко по-малко от две седмици преди да бъдат подадени първите гласове в републиканската президентска надпревара, като първите събрания в Айова в страната са насрочени за 15 януари.

Прокурорите заявиха в съдебните документи, че искат делото да премине бързо към съдебен процес във федералния съд на Вашингтон, до вероятна битка с адвокатите на защитата, които вече предположиха, че ще се опитат да забавят нещата. Екипът на Смит казва, че делото на правителството не трябва да отнеме повече от четири до шест седмици.

„Дата на процеса на 2 януари би потвърдила силния интерес на обществото за бърз процес – интерес, гарантиран от Конституцията и федералния закон в всички случаи, но от особено значение тук, където подсъдимият, бивш президент, е обвинен в заговор за отмяна на законните резултати от президентските избори през 2020 г., възпрепятстване на удостоверяването на изборните резултати и отхвърляне на законните гласове на гражданите“, пишат прокурорите .

Адвокатите на Тръмп не са представили предложената от тях дата за процеса. Очаква се съдията да определи датата по време на съдебно заседание, насрочено за 28 август.

Тръмп вече е планиран да бъде в съдебната зала в разгара на първичния президентски сезон следващата година, с наказателен процес на 25 март планирано в отделен случай в Ню Йорк, произтичащ от плащания на тихи пари, направени по време на кампанията през 2016 г. Бившият президент трябва да бъде изправен пред съда през май по друго дело, заведено от Смит за боравене с класифицирани документи, намерени в имението му Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида.

Историята продължава

Тръмп е изправен пред обвинения включително заговор за измама на Съединените щати за това, което прокурорите казват, че е продължил седмица заговор за подкопаване волята на избирателите и задържане на властта, след като той загуби изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън.

Обвинителният акт обвинява Тръмп в разпространение на лъжи за изборни измами, за които знаеше, че са неверни, за да посее недоверие в демократичния процес и оказване на натиск върху вицепрезидента Майк Пенс и държавните изборни служители да предприемат действия в нагъл опит да се придържат към властта.

Тръмп, който не се призна за виновен последно седмица, казва, че е невинен и описва разследването като политически мотивирано. Неговият правен екип посочи, че ще твърди, че той е разчитал на съветите на адвокати около него през 2020 г. и е имал правото да оспори избори, които смята, че са фалшифицирани.

Тръмп вече каза, че ще настоява за делото за изборите през 2020 г. се премести от Вашингтон, твърдейки, че не може да получи справедлив процес в силно демократическия град, който гласува с огромно мнозинство за Байдън. Но е изключително трудно да се убеди съдия, че съдебните заседатели са толкова предубедени, че процесът трябва да бъде преместен. А съдиите във Вашингтон, включително Чуткан, многократно отхвърлиха подобни усилия на поддръжниците на Тръмп, обвинени в нападението на Капитолия на 6 януари.

Случаят на Смит във Вашингтон обвинява Тръмп в организиране на схеми за привличане на фалшиви избиратели в седем щата на бойното поле спечелиха от Байдън, за да подписват фалшиви удостоверения, представящи се за законни избиратели, и да се опитат да използват разследващите правомощия на Министерството на правосъдието, за да започнат разследвания за фалшиви изборни измами. Когато усилията му се провалиха, според прокурорите, той накара Пенс да наруши церемониалното преброяване на избирателните гласове пред Конгреса на 6 януари 2021 г., деня, в който гневна тълпа от негови поддръжници атакува Капитолия на САЩ.

В един ранен поглед към предстоящите интензивни правни битки по делото, прокурорите и адвокатите на защитата спорят за защитна заповед, която ще постави правила за това какво може да прави правният екип на Тръмп с доказателствата, предадени от правителството, докато се подготвят за процеса. Защитните заповеди не са необичайни в наказателни дела и обикновено се налагат с малко правни спорове.

Но адвокатите на Тръмп казват, че предложението на прокурорите – което цели да попречи на Тръмп и неговите адвокати да разкриват публично доказателства, предадени от правителството – е твърде широко и би ограничило правата му според Първата поправка. Те настояват съдията да наложи по-ограничена защитна заповед, която ще ограничи само публичното споделяне на информация, считана за „чувствителна“, като материали от голямото жури.

При настояването на съдията да наложи заповедта, прокурорите отбелязаха, че Тръмп склонност да използва социалните медии, за да говори за съдебните дела срещу него и изрази загриженост, че ще сподели чувствителна информация, която може да сплаши свидетелите.

Чуткан се очаква да проведе изслушване по въпроса в петък във федералния съд на Вашингтон .

Това идва, когато Тръмп също се подготвя за евентуално четвърто обвинение, в случай от окръг Фултън, Джорджия, за предполагаеми опити на него и неговите републикански съюзници да се намесят незаконно в изборите през 2020 г. Окръжният прокурор Фани Уилис, демократ, сигнализира, че всички обвинения по случая вероятно ще бъдат повдигнати този месец.

___

Репортерът на Асошиейтед прес Мишел Прайс допринесе. Richer съобщено от Бостън.

___

Следете отразяването на АП за бившия президент Доналд Тръмп на https://apnews.com/hub/donald-trump.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР