Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която се очаква

...
Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която се очаква
Коментари Харесай

Кандидат за зам. главен прокурор спести близо 1 млн.лв. за година

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която се чака през днешния ден да бъде определена от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за заместител на основния прокурор Иван Гешев, може да се похвали със забележително богатство. В последната си имуществена декларация, подадена до Инспектората към Висшия правосъден съвет, тя е показала, че държи на влог в страната 981 197 лева В графата " генезис на средствата " се споделя, че те са от работна заплата, обезщетение от Национален осигурителен институт и от нейната майка. Освен това е дала заем в размер на 41 хиляди лева на физическо лице.

Впечатление прави, че парите в банковата ѝ сметка са набъбнали драстично спрямо 2018 година, когато е заявила, че има 78 738 лева със същия генезис. Година по-рано тя заявява спестени 50 хиляди лева Не е ясно на какво се дължи внезапното замогване на Пиронева и дали не става въпрос за неточност. Опитите на " Сега " да получи разяснение удариха на камък. Пиронева затвори телефона си, веднага след като чу въпроса за имуществените ѝ заявления. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева не отговори на позвъняванията.

Прокурорката от Софийската градска прокуратура (СГП) е една от номинациите на държавното управление за български европрокурор, излъчена след конкурс при започване на 2019 година Десислава Пиронева е завършила право в ЮЗУ през 2003 година Започва работа в държавното обвиняване през през 2005 година, като младши прокурор в Районна прокуратура в Петрич. През 2007 година е преместена в Софийската районна прокуратура, а през 2016 година към този момент работи в СГП. Там тя закупи известност с няколко каузи от публичен интерес. Първото беше срещу генералния шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев за неизгодна договорка за минерална вода, върнато от съда заради неясноти в обвинителния акт. Другото дело е срещу някогашния министър на защитата Николай Ненчев, който през 2017 година беше упрекнат за длъжностно закононарушение по отношение на ремонта на мотори за самолетите МиГ-29. То пък приключи с оправдателна присъда. Очаква се Пиронева да размени на поста зам.главен прокурор Ася Петрова, която е и началник на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Другият препоръчан от Иван Гешев за зам.-главен прокурор е членът на Висшия правосъден съвет Пламена Цветанова. През 2017 година тя влезе в прокурорската гилдия на съвета, откакто беше излъчена от парламентарната квота на Движение за права и свободи. Кариерата на Цветанова започва в столичното разследване. През 2002 година тя към този момент е следовател в Национална следствена работа, където работи до избирането ѝ във ВСС.

Справка на " Сега " сподели, че тя също е много състоятелен човек. В имуществената си декларация за 2019 година Цветанова е показала, че в банката държи 269 733 лева, а нейният брачен партньор още 38 хиляди лева Година по-рано паричните ѝ средства са 255 177 лева, а тези на брачна половинка ѝ - 32 823 лева Произходът им е спестявания, трудови хонорари, лихви, както и продажба на недвижими парцели.

Третият предложен за зам.-главен прокурор е Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура. Нейното CV е извънредно пъстро. След като завършва СУ " Св. Климент Охридски "  през 1999 година, тя стартира работа като юрист в софийската регионална администрация. През годините тя е прокурор в районните прокуратури в Ботевград и Костинброд. От 2010 година е зам. началник на Окръжната прокуратура в София, а от 2016 година е на същия пост в Софийската апелативна прокуратура. За една година във втория кабинет на ГЕРБ е и зам.-министър на правораздаването. 

Проверка на имуществената декларация на Филипова за 2019 година демонстрира, че тя има доста по-малко парични средства на влог от Пиронева и Цветанова. За предходната година е заявила 45 753 лева от спестявания и компенсации от предишна служба. В декларацията ѝ за 2018 година сумата е с 1000 лева по-малко.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР