Прокурорът Кръстин Кацаров от Казанлък, прочул се с разследване срещу

...
Прокурорът Кръстин Кацаров от Казанлък, прочул се с разследване срещу
Коментари Харесай

Обвинение за прокурора, погнал журналист заради репортаж

Прокурорът Кръстин Кацаров от Казанлък, прочул се с следствие против публицист поради репортажи за наводненията в региона, може да бъде отхвърлен от служба. Днес основният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане във Висшия правосъден съвет за краткотрайното му премахване от служба поради водено досъдебно произвеждане против него, оповестява „ Правен свят ”. Кацаров, който е заместник-шеф на Районна прокуратура - Казанлък, а сега е и и.ф. началник, е бил притеглен в качеството му на обвинен за това, че е склонявал прокурори от РП-Казанлък да нарушат свое служебно обвързване по отношение на правораздаването, оповестиха от държавното обвиняване.

И прецизират, че при изискванията на продължавано закононарушение, с четири обособени действия Кацаров е направил неприемливи опити за склоняване на двама свои сътрудници да нарушат отговорностите си по отношение на правораздаването по следени от тях общо четири наказателни производства.

От прокуратурата изброяват и случаите, в които виждат закононарушение:

От 20 февруари до април 2015 година Кацаров е склонявал прокурор от районна прокуратура - Казанлък, преди да се запознае с материалите по досъдебно произвеждане и да построи вътрешното си разбиране въз основа на закона и доказателствата, да одобри, че кметът на Община Павел баня е направил документно закононарушение, да го притегли като обвинен за това закононарушение, да го задържи до 72 часа и да изиска взимане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на кмета на общината;

През март 2015 година Кацаров е убеждавал същия прокурор да вземе решение срещу вътрешното си разбиране и да приключи наказателно произвеждане за държане на наркотични субстанции, като одобри, че действието не е закононарушение заради своята малозначителност. Предвидените учредения за това не са съществували;

През април 2015 година Кацаров е убеждавал различен прокурор да вземе решение срещу вътрешното си разбиране и макар неналичието на задоволително доказателства за виновността на несъмнено лице да притегли към наказателна отговорност този човек по обвиняване за обир, да го задържи до 72 часа и да внесе искане до съда за взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража ".

От март до май 2015 година Кацаров е убеждавал прокурор да вземе решение срещу вътрешното си разбиране и без да са налице задоволително доказателства за виновността на две лица за длъжностно заграбване, да ги притегли като обвинени за това закононарушение по досъдебното произвеждане.

Кръстин Кацаров е с мярка за неотклонение "парична гаранция " в размер на 3000 лв..

Името на прокурор Кръстин Кацаров нашумя преди към три месеца. Тогава журналистът от локалната телевизия Пресс ТВ Георги Манев получи призовка да се яви пред проверяващите органи, с цел да му бъде повдигнато обвиняване за всяване на суматоха с отразяването на наводнението в града на 1 февруари. Той трябвало да бъде притеглен за "разпространение на погрешни данни за акцидент по радио и по различен метод – посредством Интернет и по телевизия ".

Тогава самият Кацаров призна пред някои медии, че се самосезирал след позвъняване на кметицата Галина Стоянова. Тя споделила на прокурора, че работила добре с неговия предходник и в този момент желала да види дали ще работят по този начин добре и с него. Прокурорът се самосезирал, диря като кметицата му показала кои медии всяват суматоха около наводненията.

След като се разшумя за случая от полицията уведомили Манев, че няма да бъде упрекнат в осъществяване на закононарушение.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР