Прокурорът Фани Уилис може да продължи да води делото срещу

...
Прокурорът Фани Уилис може да продължи да води делото срещу
Коментари Харесай

И Фани не успя да се справи с Тръмп

Прокурорът Фани Уилис може да продължи да води делото против Тръмп за опит да анулира резултатите от президентските избори в Джорджия, само че нейният ухажор Нейтън Уейд би трябвало да се отдръпна. Това е соломоновото решение на съдията от окръг Фултън Скот Макафи, което от една страна разрешава на процеса да продължи напред, може би преди изборите на 5 ноември, само че от друга отслабва обвиняването, оставяйки го уязвимо за офанзиви против доверието в него.

Тръмп беше упрекнат, че е опитал да промени резултата от изборите, по-специално посредством телефонното позвъняване, с което помоли държавния секретар Брад Рафенспергер да му откри някъде 11 000 гласа, които са му нужни, с цел да изпревари Байдън. Това е очевиден случай, в който, в случай че виновността на Тръмп бъде потвърдена,  то той не би могъл да се помилва, даже и да се върне в Белия дом, защото това не е щастко закононарушение, а федерално. 

Всъщност няколко от 18-те съобвиняеми, като Кенет Чезебро, Скот Хол, Сидни Пауъл и Джена Елис, към този момент бяха признали виновността си. Очевидно неприятна прокоба за Тръмп.

Уилис обаче съумя да се простреля в крайници, като нае за собствен асистент юриста Нейтън Уейд, неин ухажор, който я кани на няколко пътувания дружно. Подсъдимият Майкъл Роман разбра за това и по-късно изиска от съдията да отнеме делото от прокурора заради спор на ползи. Последваха седмици на чувания, които освен забавиха процеса, само че й накърниха репутацията на Уилис. 

Всъщност юристите на Роман настояват, че връзката й с Уейд е почнала преди обвиняването на Тръмп и като го е наела, тя е получила финансови облаги. Хонорарът на любовника е заплатен от прокуратурата, а част от тези пари за изхарчени за почивките на Фани. Уилис се оправда, като съобщи, че двамата са почнали да се срещат, откакто Уейд е бил към този момент нает, а пътните разноски платени в брой. 

Макафи реши, че обвиняванията, оспорени от Роман, " не са задоволителни, с цел да потвърдят спор на ползи “ и затова не дисквалифицира Уилис. Но той сподели, че " забележителна поява на неуместно държание заразява актуалната конструкция на прокурорския екип ". Така един от двамата би трябвало да си тръгне, а Фани може да остане на нейно място единствено в случай че любовникът си тръгне.

Решението на съдията е проваляне за Тръмп, тъй като в случай че той беше лишил делото от Уилис, процесът сигурно нямаше да стартира до президентските избори на 5 ноември и може би в никакъв случай нямаше да се случи. 

Самонанесените вреди от страна на прокурора обаче остават съществени по на практика и политически аргументи. По първата точка, насъбраното закъснение към момента може да попречи на процеса преди изборите. Тръмп и останалите съобвиняеми ще апелират, като в допълнение ще удължат времето. След това изборът на правосъдни заседатели ще бъде комплициран от разгласата на абсурда. 

Първоначално процесът трябваше да стартира през август, само че в този момент е доста мъчно да стартира до ноември. Дори в случай че делото продължи, политическите обвинявания ще съпътстват прокурорката, също и тъй като републиканският губернатор на Джорджия Кемп и локалният парламент имат намерение да проведат лични следствия по въпроса, предава " Телеграф ".

Така Тръмп и неговите съучастници ще могат елементарно да дискредитират цялата процедура, представяйки я като лов на вещици. Всъщност някогашният президент към този момент го употребява за събиране на средства за предизборната си акция. При тези условия, даже да приемем, че присъдата бъде оповестена преди 5 ноември, е малко евентуално тя да окаже въздействие върху желанията за гласоподаване на поддръжниците на републиканците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР