Прокурор Станислав Андонов – и.ф. административен ръководител на Апелативна прокуратура

...
Прокурор Станислав Андонов – и.ф. административен ръководител на Апелативна прокуратура
Коментари Харесай

Прокуратурата във Варна отчете повече осъдени за участие в организирани престъпни групи и за корупционни престъпления

Прокурор Станислав Андонов – и.ф. административен началник на Апелативна прокуратура – Варна, бе хазаин на годишното отчетно заседание на структурата. В наличието на посетители, измежду които арбитър Ванухи Аракелян – ръководител на Апелативен съд, административните ръководители на окръжните прокуратури, районните прокуратури и завеждащите следствени отдели в правосъдния регион и прокурорите от Апелативна прокуратура – Варна, той показа съществени акценти от работата на магистратите в района през миналата 2023 година
 
Прокурор Андонов бе безапелационен, че зачитането на върховенството на закона, главните права и свободи на жителите и качественото осъществяване на служебните отговорности от всеки един прокурор и следовател са предпоставки за постигането освен на положителни резултати през актуалната 2024 година, а и за постигането на общата цел – гарантиране на високо равнище на публичен ред, сигурност и правдивост за жителите на Република България.
 
Събранието стартира с приветствен адрес от името на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, в който беше изразена позитивна оценка за работата на Апелативна прокуратура – Варна и бяха отправени пожелания към магистратите от правосъдния район за опазване на професионализма и обективността в работата им.
 
В началото на своето ревю и.ф. апелативен прокурор срещна присъстващите с показанията на статистическите данни, като стартира от следените през 2023 година от прокурорите в Апелативен регион – Варна 36 142 преписки по следствен контрол. В съпоставяне с 2022 година, когато са били 35 395 преписки, се следи леко покачване в натовареността на магистратите от района.
 
 Прокурор Станислав Андонов – и.ф. административен началник на Апелативна прокуратура – Варна, бе хазаин на годишното отчетно заседание на структурата Прокурор Станислав Андонов – и.ф. административен началник на Апелативна прокуратура – Варна, бе хазаин на годишното отчетно заседание на структурата Източник: Пресцентър на Прокуратура на Република България
През отчетния интервал прокурорите са следили 15 294 досъдебни производства. Броят на завършените през 2023 година досъдебни производства е 15 860, което демонстрира дейната работа на прокурори и следователи за възстановяване срочността на следствието и привършване на работата по делата за допустимо най-кратък интервал от време с оглед бързо осъществяване на наказателната отговорност.
 
Отминалата 2023 година се характеризира с растеж на общоопасните закононарушения, най-много на тези, свързани с ръководство на моторни транспортни средства след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, както и за разпространяване и държане на неразрешени вещества. Това нарастване в броя на делата от този тип води до извода, че се е подобрила работата както на прокурорите, по този начин и на проверяващите органи от структурата на Министерство на вътрешните работи, по гореописаното направление. Категорично доказателство за този факт е забележителният растеж от 30% на наказаните за държане и разпространяване на наркотични субстанции за 2023 година спрямо 2022 година
 
Отчита се и позитивна наклонност в работата на прокурорите и следователите от Апелативен регион Варна по линия на закононарушенията, свързани с активността на проведени незаконни групи. За отминалата година има 40 наказани лица за управление или присъединяване в такива организации, като през 2022 година те са били едвам 4. Това демонстрира връщане към положителните практики при следствието на този тип закононарушения от интервала 2008 – 2011 година и дейна работа на прокурорите от окръжните прокуратури в битката с проведената престъпност.
 
Данните, касаещи противодействието против корупцията в региона на Апелативна прокуратура – Варна, демонстрират повишение на броя на следените и решените досъдебни производства, както и на импортираните в съда прокурорски актове, спрямо предходния регистриран интервал. През 2023 година са следени 394 досъдебни производства за корупционни закононарушения, наказани са 40 лица с влезнал в действие правосъден акт.
 
През 2023 година прокурорите от района са внесли в съда общо 5171 акта. Осъдените по тях с влезнала в действие присъда са 5096 лица, едвам 92 души са били оправдани, което се равнява на 1,8% от предадените на съд лица. Над 98% е успеваемостта на импортираните в съда прокурорски актове в Апелативен район Варна за отминалата година.
 
Изключително усъвършенстване на индикаторите се следи в случаите на самосезиране на прокуратурите от правосъдния район. През 2023 година има общо 137 случая на стартирани инспекции по отношение на информации, отразени в средствата за всеобщо осведомление или добити посредством обществени мрежи. За съпоставяне през 2022 година те са били 41. Този индикатор свидетелства за изостряне на вниманието от страна на прокуратурата към публично значими тематики и проблеми и бърза реакция при случаите, в които има подозрения за осъществено незаконно действие.
 
В хода на направения доклад на активността на Апелативна прокуратура - Варна, и.ф. апелативен прокурор Станислав Андонов не пропусна да поздрави магистратите за дейната им работа по просветителната стратегия " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ", осъществена взаимно от Висш правосъден съвет и Министерство на образованието и науката.
 
През 2023 година са извършени 88 срещи с възпитаници от 8 до 12 клас, в които са взели присъединяване над 35 прокурора. Обхваната са повече от 3500 подрастващи. Дейностите на магистратите по просветителната стратегия целят реализиране по-високо равнище на правна просветеност и просвета в младежите. Убеждението, че предварителната защита на престъпността е първата стъпка в битката с всичките й проявяване, е водещо за дейното включване на Апелативен район - Варна в реализирането на самодейността.
 
Прокурор Андонов не пропусна да очертае и целите пред всички прокурори и следователи от апелативната, окръжните и районните прокуратури за 2024 година. Подчерта потребността от опазване на всички съществуващи механизми за мониторинг и надзор, за ускорение на производствата с дълготрайност на следствието отвън рамките на рационалните периоди. През 2024 година прокурорите при Апелативна прокуратура – Варна ще продължат да се ангажират по нaдзора на каузи с нараснала правна и/или фактическа трудност и нараснал публичен интерес, за директно методическо подкрепяне на първостепенната прокуратура.
 
Крайната цел в работата на магистратите е уеднаквяване на прокурорската, правосъдната и европейската процедура.
Той сложи акцент върху непрестанното възстановяване качеството и успеваемостта на прокурорската активност.
 
Според прокурор Андонов е наложително тяхната работата да демонстрира висок професионализъм и отговорност, да се основава на правилата на точното и еднообразно приложение на закона, безпристрастност, законова предвидимост, интензивност и обективност. Стремежът към надграждане на положителните резултати и практики би трябвало да бъде водещ по пътя към постигането на общата цел, а точно подсилване на възприятието на всеки един жител, че е предпазен от страната и закона.
 
В умозаключение и.ф. апелативен прокурор пожела на своите сътрудници една по-спокойна в професионален проект 2024 година, която да донесе от дълго време чаканите законодателни промени в наказателния развой и напълно нов Наказателен кодекс.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР