Прокурор осъди Висшия съдебен съвет (ВСС) за незаконно наказание. Върховният

...
Прокурор осъди Висшия съдебен съвет (ВСС) за незаконно наказание. Върховният
Коментари Харесай

Прокурор осъди Висшия съдебен съвет за причинен стрес

Прокурор осъди Висшия правосъден съвет (ВСС) за нелегално наказване. Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно присъди 3000 лева обезщетение на Кирил Димитров от Софийската градска прокуратура (СГП) за това, че му е било наложено наказване, което след това е било анулирано от съда като незаконосъобразно. Обвинителят претендира за 30 000 лева, само че съдът понижава сумата 10 пъти като показва, че това е справедливото обезщетение за вредите, които Димитров е претърпял от наказването " забележка “, написа уеб страницата Lex.bg.

Случаят е от 2018 година През януари с.г. тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова санкционира със " забележка “ Кирил Димитров за това, че не се е явил на работа. Обвинителят бил избран за дежурен в интервала от 6 до 10 ноември 2017 година, за което бил известен. На 10 ноември малко преди 10 ч. в СГП пристигнало съобщение за формирано досъдебно произвеждане по реда на член 212, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс от проверяващ служител на реда при Столична дирекция на вътрешните работи, като към него били приложени и протоколи от осъществени при изискванията на необходимост претършуване, изземване и обиск. Зам.-шефът на СГП Николай Русинов и чиновници не намерили Кирил Димитров на работното му място, не го разкрили и по телефона. Оказало се, че го няма в постройката. Случаят бил докладван на градския прокурор, който почнал дисциплинарна инспекция и при започване на януари 2018 година наложил наказване " забележка “ на Кирил Димитров, което било доказано от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет на 7 март с.г.

Димитров апелира наказването. Тричленен състав на Върховен административен съд го удостоверил, само че петчленен състав на съда го отменил като незаконосъобразно, тъй като не е била спазена процедурата по член 313, алинея 1 от Закона за правосъдната власт. Според тази наредба преди да реши въпроса за наказването, градският прокурор на София е трябвало да изслуша Кирил Димитров или да му изиска писмени пояснения, само че това не се е случило.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР