Прокуратурата в Норвегия смята, че крайно десният екстремист Андерш Брайвик,

...
Прокуратурата в Норвегия смята, че крайно десният екстремист Андерш Брайвик,
Коментари Харесай

10 години след масовите убийства Брайвик остава много опасен човек

Прокуратурата в Норвегия счита, че извънредно десният екстремист Андерш Брайвик, който умъртви 77 души през 2011 година, към момента е " доста рисков човек " и затова не е подобаващ за опрощение след 10 години затвор, както разрешава норвежкото законодателство. Това съобщи Асошиейтед Прес.

В последния ден от тридневното чуване за предварително освобождение прокурор Хулда Карлсдотир сподели в заключителната си тирада, че Брайвик " не е посочил никакво същинско разкайване в съда " и държанието му там е част от " PR акция ".

" По ясното мнение на прокуратурата настояването на Брайвик за предварително освобождение не би трябвало да бъде задоволено ", съобщи Карлсдотир.

В първия ден на чуването Брайвик размахваше нацистки салюти, като в същото време твърдеше, че се е отказал от насилието. В четвъртък, когато му бе дадена думата при закриването, той още веднъж повтори, че се въздържа от принуждение.

Адвокатът му Ойстейн Сторвик уточни, че Брайвик би трябвало да бъде освободен, с цел да се потвърди, че се е поправил и към този момент не съставлява опасност за обществото, а това не е допустимо да се случи, до момента в който той е в цялостна изолираност.

Брайвик излежава оптималната 21-годишна присъда в Норвегия за взривяване на бомба в Осло и за пукотевица в летен лагер за младежи деятели. Той разполага с три независими килии в строго охраняваното крило на пандиза Скиен. Килиите са оборудвани с конзоли за видеоигри, тв приемник, DVD плейър, вестници и фитнес уреди. Има и всекидневен достъп и до по-голям двор за извършения.
 Брайвик изиска да бъде освободен от пандиза
Брайвик изиска да бъде освободен от пандиза

Брайвик също възнамерява да внесе нова тъжба поради изискванията в затвора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР