Прокуратурата трябва да плати 5000 лв. на 53-годишен жител на

...
Прокуратурата трябва да плати 5000 лв. на 53-годишен жител на
Коментари Харесай

Жител на Добрич осъди прокуратурата на първа инстанция за незаконно обвинение

Прокуратурата би трябвало да заплати 5000 лева на 53-годишен гражданин на Добрич поради нелегално обвиняване, е решението на магистратите от Окръжен съд.
Съдебният акт е по дело, формирано по Закона за отговорността на страната и общините за вреди. В исковата си молба добричлията упорства за обезщетение в размер на 150 000 лева за нанесените му неимуществени вреди вследствие на нелегално обвиняване в данъчно закононарушение и документна машинация. Наказателното произвеждане против него е почнало през 2008 година и е траяло осем години преди да бъде прекъснато поради необоснованост на обвиняването.
В решението на съда е посочено, че в началото следствието се е водело против незнаен причинител и едвам през октомври 2011 година ищецът е притеглен като обвинен. Освен това производството е обсъждано от разнообразни правосъдни инстанции.
Съдът открива, че досъдебното произвеждане е траяло 37 месеца, мака доказателствата да са събрани преди привличане на ищеца като обвинен.
Магистратите са счели за открит фактът на нелегално обвиняване, несъразмерната дълготрайност на досъдебното произвеждане, по време на което мъжът е бил отхвърлен от работа, както и отрицателните му прекарвания в този интервал.
Решението на Окръжен съд – Добрич може да бъде атакувано пред Апелативен съд – Варна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР