Прокуратурата ще призове за разпит вътрешния министър Бойко Рашков като

...
Прокуратурата ще призове за разпит вътрешния министър Бойко Рашков като
Коментари Харесай

Прокуратурата ще призове Бойко Рашков като свидетел за строежа на Хемус

Прокуратурата ще призове за разпит вътрешния министър Бойко Рашков като очевидец по делото за строителството на автомагистрала " Хемус ". От Министерство на вътрешните работи към момента не са открили придвижването на изтеглените 53 милиона лв. предплатени заплащания, а единствения обвинен е дал частични пояснения къде е оставил парите.

Разследването за предплатените заплащания по построяването на ЛОТ-5 на автомагистрала " Хемус " към този момент е доста обемно и с изключение на активността по " изпирането " на 53 милиона лв. от единствения за момента обвинен Борислав Колев касае и данни за осъществени закононарушения при прехвърлянето на парите през верига от фирми-фантоми. Според държавното обвиняване огромна част от доказателствата досега са събрани от наблюдаващите прокурори, а не от ГДБОП, на които е предоставена работата.

" До този миг органите на Министерство на вътрешните работи не са дали никаква информация пред наблюдаващите прокурори по отношение на придвижването и местонахождението на паричните средства. Включително и за това къде може да са трансферирани сумите след прекосяването им през тъй наречените " фирми-бушони ", съобщи Десислава Петрова, представител на Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата оповестиха още, че обвиненият Борислав Колев три пъти бил отказал да даде показания пред проверяващ служител на реда. Пред наблюдаващите прокурори обаче е дал частични пояснения къде е оставил въпросните пари. Потвърдил ги е и при разпит пред арбитър.

" В тази връзка прокурори от СГП са направили следствен опит с присъединяване на обвинения и в наличието на неговия бранител. С оглед инспекция на обясненията му и определяне придвижването на паричните средства ", съобщи Десислава Петрова, представител на Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата означават, че макар многото незнайни за придвижването на парите, пред Българското национално радио вътрешният министър Бойко Рашков е декларирал, че за него не е загадка къде са отишли тези пари.

" От казаното следва, че вътрешният министър разполага с съответна информация за методите на трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им. А по този начин също и за крайните им получатели, въпреки същата досега да не е била докладвана от ГДБОП в Софийска градска прокуратура ", съобщи Десислава Петрова, представител на Софийската градска прокуратура.

Именно за тези условия наблюдаващите прокурори ще разпитат Бойко Рашков и се надяват неговите показания да бъдат мотив за привличане на нови обвинени, даже да се откри и евентуалният краен адресат на парите.

" Г-н Рашков ще бъде свикан и се чака държанието му да бъде като на всеки един жител и да спомага на прокуратурата. Аз персонално не позволявам, че той може да не пожелае да пристигна ", съобщи Иво Илиев, заместител градски прокурор на София.

От прокуратурата обявиха, че в случай че Бойко Рашков даде съответни данни за придвижването на въпросните пари, както и за забъркани обвинени, незабавно ще бъдат подхванати обиски и изземвания, както и разпити на посочените от вътрешния министър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР