Прокуратурата разследва смъртта на кучета в ПазарджикТерористичен акт е пускането

...
Прокуратурата разследва смъртта на кучета в ПазарджикТерористичен акт е пускането
Коментари Харесай

286 екобомби цъкат в складове с отрови

Прокуратурата проверява гибелта на кучета в Пазарджик


Терористичен акт е стартирането на огромно количество рискови пестициди в язовир


В 286 склада в цялата страна залежават близо 6000 тона мощно отровни, излезли от приложимост пестициди и препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност. Това сочат формалните данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предоставени на „ Труд ”.

Голяма част от складовете за предпазване са в обитаеми места, а други – наоколо до водоизточници. Химикалите са завещание от Трудово-кооперативно земеделско стопанство и Административнопроцесуален кодекс. Освен в хранилища, те са и в стоманобетонни кубове или по този начин нарачените ББ-кубове (виж дребното каре).

Част от рисковите препарати се намират в частни дворове без защита, до които всеки може да има достъп, описаха природозащитници и специалисти по растителна отбрана пред вестника. Според тях картината се добавя и от големия незаконен импорт на рискови препарати от Турция.

Така отровите могат свободно да попаднат във водите, почвите и въздуха. Според Министерство на околната среда и водите устойчивите органични замърсители – УОЗ-пестициди, се разграждат доста постепенно, натрупват се в организмите, а от там и в хранителната верига. Те мигрират посредством въздуха, водата и организмите, като по този метод въздействат и върху екосистеми отвън мястото на тяхното освобождение. Затова производството, потреблението и съхранението им е неразрешено или следено по Стокхолмската спогодба.

Опасните химикали обаче могат да попаднат и в недобросъвестни ръце. „ Повечето от складовете с излезли от приложимост препрати са на частни компании. Не са държавни, както ние си мислим, които да са под строга защита и по този начин би трябвало да бъде за такива токсини. Напротив – където са намерили, там са ги оставили. Не се води непоколебим доклад на доста места за какви количества става въпрос, тъй че може да се вземе без да направи усещане ”. Това изясни пред „ Труд ”, Явор Гечев от фондация „ Четири лапи ” по отношение на последните случаи на умрели кучета в Пазарджик.

Според някои от сигналите за умряли животни в града може би се касае за съзнателно отравяне със мощна селскостопанска отрова – евентуално поставеният под специфичен режим у нас препарат Ланат, обясниха природозащитници. Използването на този тип отрова в региона не е нова процедура, прецизираха те. По част от сигналите работят прокуратура и полиция.

И макар че у нас не би трябвало да може да се набави артикул като Ланат или сходен без нужните документи, посредством незаконния импорт от чужбина могат да идват всевъзможни химикали. Данните на Българската асоциация за растителна отбрана сочат, че приходите от него са близо 30 милиона евро годишно. Химикалите влизат през граница, в 90% от случаите от Турция, в дребни количества и по-късно се разпределят в страната. Излизат на половин цена. До момента няма глобени снабдители на неразрешените в Европейски Съюз препарати за растителна отбрана, тъй като закононарушение не е криминализирано, споделят от асоциацията.

„ Всичко може да се направи у нас и няма никаква крачки, подхванати от Народното събрание в тази посока. Ние сме им дали оферти за смяна в законите, които да лимитират разпространяването на препарати за растителна отбрана, да криминализират незаконният импорт и прочие Има и предложение, което бе изпратено в министерството на земеделието. Там е направена работна група, само че тя още не се е събирала. Целта да се вкарат текстове в Наказателния кодекс, за това, че се носи наказателна отговорност за вноса на незаконни пестици в България. Има член в Наказателен кодекс, в който са записани няколко неща, включени са и ветеринарни препарати, там би трябвало да се прибавят и препарати за растителна отбрана. Това ще е огромната смяна ”, обясни част от казуса пред „ Труд ” доцент Петър Николов, ръководител на Българската асоциация за растителна отбрана.

„ Представите си, в случай че човек отиде и може да се откри по-големи количества мощна отрова – просто отива и я пуска в един язовир. Това към този момент е терористичен акт… Така че би трябвало контролът да е извънредно повишен и да няма приемливост към такива търговци, които си разрешават да продават рискови субстанции „ под масата ”, разяснява Явор Гечев.

По думите му, в случай че се откри, че някой в комерсиалната верига продава неразрешени отровни субстанции, този човек би трябвало да е в пандиза, а не да му се издава наставление. За актуалната година Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) е направила 1487 инспекции на обектите, в които се съхраняват и търгуват артикули за растителна отбрана.

1942 са инспекциите за надзор върху използването им от аграрни стопани.

През 2018 година са осъществени и 68 инспекции на нерегламентирани обекти за продажба на артикули за растителна отбрана, включително и Ланат 25 ВП, при които са формирани 9 акта за административно нарушаване и са издадени 6 наказателни постановления, прецизираха от БАБХ за „ Труд ”.

До края на 2019 година


Обезвреждането би трябвало да стане за 15 месеца


Решаването на казуса с рисковите препарати у нас би трябвало да пристигна посредством плана „ Екологосъобразно неутрализиране на излезли от приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност ”. Той се реализира по Българо-швейцарската стратегия за съдействие (БШПС). Изпълнителната организация по него е Предприятието по ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) към Министерство на околната среда и водите.

След оповестена социална поръчка, са определени реализатори, които за период от 15 месеца – до края на 2019 година, би трябвало да преопаковат, проучват и предадат за дефинитивно неутрализиране на негодните за приложимост УОЗ-пестициди, рискови боклуци, неопасни боклуци и други ПРЗ във всички 286 склада в цялата страна. Стартирали са дейностите в 3 от тях във Враца, Кнежа и село Вардим, Свищов.

Четири известни случая за цялата страна


Зоополицията не разкрила нищо подозрително в Пазарджик

 Повече от седмица съмнителни наденици са открити в градинките, където се е разхождало едно от отровените кучета. Повече от седмица съмнителни наденици са открити в градинките, където се е разхождало едно от отровените кучета.
През последната година в БАБХ са постъпили 4 сигнала за отровени безстопанствени кучета. Два от тях – от град Пазарджик, са от ноември и са доказани, прецизираха за „ Труд ” от организацията.

Те са изпратени до Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик и до Община Пазарджик, като е направена взаимна инспекция. На място е участвал и ветеринар, експерт, призовано от съда. Той е направил оглед на местата, посочени в сигналите, аутопсия на мъртвите кучета и е взел проби за разбор от животните.

„ Има назначени ветеринарномедицински експертизи, с цел да се потвърди тъкмо методът, по който е настъпила гибелта и вследствие на какво – т.е. типът на отровата, която е употребена по всяка възможност. Първите усещания на ветеринарите са, че са касае за отравяне ”, прецизираха от полицията в Пазарджик за „ Труд ”.

Оттам са създали обход на местата в града, за които са били получени сигнали за отровени животни. Служителите от зоополицията са докладвали, че не са разкрили нещо подозрително – разхвърляни хранителни боклуци или следи от прахуляк или нещо от този жанр, които да примамват кучетата. Нямало и съответни данни за разхвърляна отрова от някой.

В същото време във връзка откритите от жител съмнителни наденици в градинките на Общината, от полицията обясниха, че нямат пълномощия да ревизират подобен сигнал, защото нямало данни за закононарушение от общ темперамент. Оттам признаха и че има вакуум при такива случаи, и в случай че има промени в законодателството, евентуално той може да бъде избегнат.

В прокуратурата в града се водят 4 досъдебни производства по случаи с отровени кучета, изясни за „ Труд ” представителят на Окръжна прокуратура – Пазарджик Пламен Пантов.

„ Отношението ни към осъществените и получени сигнали за отровени кучета през ноември, имайки поради нечовешкото отношение към животните, е извънредно негативно. Считайки това за престъпно действие, активността по откриването на нарушителите е от компетентността на Зоополиция към РУП – Пазарджик, като при тяхно поискване постоянно сме се отзовавали и оказвали нужното подпомагане и помощ ”, показаха в своя позиция от Община Пазарджик.

Георги Гешев пред „ Труд ”: Никой не пожела да се отзове на сигнала ми

 Георги и хъскито му Макс. Георги и хъскито му Макс.
Един от хората, чийто домакински любим умира в края на ноември поради субстанция, погълната в центъра на Пазарджик, е Георги Гешев. Неговото сибирско хъски Макс е измежду 20-те кучета, които умират единствено за седмица, евентуално от мощна отрова, импортирана от Турция. Това е мнението на ветеринаря, прегледал Макс финален.

„ Само месец преди да навърши две години, беше токсичен на знаково място – пред постройката на Общината ”, описа пред „ Труд ” Георги.

Всичко се случва за минути на 24 ноември вечерта, до момента в който разхожда Макс и другото си куче Били. 10 дни преди този момент негова позната таксиметров водач го предизвестява да не ги води из центъра, тъй като досега е закарала 3 отровени на ветеринаря – треперещи и повръщащи кръв. Дни по-късно Георги гледа вести и си отдъхва, откакто от полицията афишират, че градът е чист.

Вечерта на 24-ти той стига с кучетата си до дребните тревни площи пред Общината. На път за у дома Макс стартира да преплита крайници и да трепери. „ За по-малко от 15 минути толкоз едро и мощно куче си отиде. Ветеринарят не може да направи нищо. След седмица отровните наденички нахално, цинично си стояха там, в тревните площи пред Общината. Звъннах на 112, препратиха ме към Общината, по-късно се обадих на дежурния прокурор и в полицията. От РПУ-то отхвърлиха да изпратят способен човек за планове материал, не било тяхна работа. Пратиха ме в ХЕИ. След два часа, премръзнал, разбрах – никой способен орган няма да пристигна и вземе рисковите хранителни боклуци ”, споделя Георги.

Явор Гечев пред „ Труд ”: Разхвърлянето на химикали е процедура от години


Достатъчно е веществото единствено да бъде допряно

 03-10 „ Допреди 20 години разхвърлянето на отрова беше естественият метод да се взема решение казусът с бездомните животни, колкото и да беше рисков за хората, колкото и да беше скандално нечовечен. Тези хора към момента са в държавната или общинската администрация и аз не чакам да си трансформират мисленето. Едно отровено куче за тях си е „ какво толкоз ”. Има локални управляващи, в по-малките обитаеми места, при които разхвърлянето на отрова е политика ”, описа пред „ Труд ” Явор Гечев от фондация „ Четири лапи ”.

Въпреки това по думите му най-важното е хората да подават сигнали, тъй като шерване във фейсбук не прави работа. „ Представете си отрова, която може за половин час да умори 20-30-килограмово куче, не желая да споделям с едно дете какво може да се случи. Тази отрова е доста мощна, даже не е нужно човек да е погълне, а да я пипне с голи ръце. Теоретично е допустимо да бъде и вдишана ”, посочи той.

Един кг от препарат като Ланат е в положение да избие всички кучета в дребен град, по тази причина и той е под специфичен режим. Притеснително е, че този метод на решение на всевъзможни проблеми с животни, се е трансформирал в всеобща процедура ”, добави Гечев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР