Прокуратурата разследва игнал за злоупотреби при обществена поръчка за милиони

...
Прокуратурата разследва игнал за злоупотреби при обществена поръчка за милиони
Коментари Харесай

След Хемус. Прокуратурата разследва поръчка за милиони в БДЖ

Прокуратурата проверява игнал за злоупотреби при социална поръчка за милиони в БДЖ.

Днес, 22.12.2021 година, прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) и следователи в отдел „ Следствен “ на СГП получиха изискани от тях и предоставени им от представители на БДЖ документи, относими към водено  наказателно произвеждане, оповестиха от държавното обвиняване.  

Делото е формирано въз основа на постъпил в СГП сигнал от някогашния длъжностен министър на превоза, осведомителните технологии и известията във връзка Одитен отчет от 06.10.2021 година за осъществен одитен ангажимент на тематика: „ Проверка на извършена процедура по реда на Закон за обществените поръчки с предмет: „ Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен интервал на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31 “, благосъстоятелност на „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД и осъществяването на подписания контракт “.

Поради фактическата и правна трудност на случая следствието е предоставено на екип от следователи в отдел „ Следствен “ към СГП.

В хода на следствието се изследват събитията по отношение на възлагането и реализирането на извършена открита процедура за възлагане на социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки (ЗОП), касаеща поддръжката на дизелови и електрически мотриси, благосъстоятелност на „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД.

Предмет на следствие са както събитията, свързани с подготовката на публичната поръчка, по този начин и със сключването и осъществяването на контракта за ремонт с компанията реализатор през 2019 година Предстои да се откри дали против осъществените по контракта заплащания е имало действително осъществени действия от изпълнителя, както и дали компанията реализатор е имала ресурса да прави предоставените ѝ ремонтни действия. Прогнозната стойност за 5-годишен интервал на деяние на контракта е 137 001 704,46 лева без Данък добавена стойност, оповестиха още от прокуратурата.

В одитния отчет, който е постъпил в СГП, се съдържат изказвания за голям брой нарушавания при подготовката, сключването и осъществяването на контракта като прокурорите и проверяващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценяват дали нарушаванията съставляват закононарушения, осъществени от длъжностни и/или недлъжностни лица.

Предстои огромно следствие за определяне на всички относими към случая условия по планувания в закона ред.

За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР