Прокуратурата разследва двама бивши здравни министри - Кирил Ананиев и

...
Прокуратурата разследва двама бивши здравни министри - Кирил Ананиев и
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва двама бивши министри на ГЕРБ заради Детската болница

Прокуратурата проверява двама някогашни здравни министри - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и ( " Главбулгарстрой " - б.р.) поради плана за създаване на Национална детска болница, оповестиха от държавното обвиняване.

Материалите ще бъдат изпратени в Специализираната прокуратура с мнение за формиране на досъдебно произвеждане по член 282 от Наказателния кодекс, прецизират от прокуратурата.
 Сигнал на Стойчо Кацаров засилил Спецпрокуратурата за детската болница
Сигнал на Стойчо Кацаров засилил Спецпрокуратурата за детската болница

Разследва се публичната поръчка за построяването на болничното заведение от началото й през 2019 година до 2021 година

Проверката на Главна дирекция " Национална полиция " е почнала на 16 декември 2021 година, откакто полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите . По случая е изискана документи от Министерството на здравеопазването и Агенция " Държавна финансова ревизия ".

От разбора на е открито, че има данни за вероятно осъществено закононарушение от двама някогашни министри на опазването на здравето в интервала от началото на април 2020 година и началото на месец октомври 2020 година и от шеф на държавна компания.

От устройствена позиция дотъкмяване на заварения недовършен градеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на плана, е неприемливо .
 Борисов и двама министри на прокуратурата поради детската болница
Борисов и двама министри на прокуратурата поради детската болница

Има " скица " при строителството на Националната детска болница

Едната причина - опонира на настоящите общ и обстоен организационен проект, а от друга - заради несъгласие с нормите за сигурност и подмяна на възложител по към този момент извършена социална поръчка с определен реализатор, което е казус, защото Законът за публичните поръчки не регламентира сходна опция .

Въпреки това е осъществено предплатено заплащане на стойност над 9 милиона лв. с Данък добавена стойност на консорциум от компании .

Първоначално поръчката за създаване на детска болница е предоставена от Министерството на здравеопазването, по-късно е основана държавна компания с капитал от 100 000 000 лева и Министерство на здравеопазването трансферира на нея осъществяването на плана . През октомври 2020 е подписано съглашение с изпълнителя, съгласно което новата компания замества министерството и поема всичките му отговорности по контракта, осведомят от прокуратурата.
 Сербезова не бърза с Детската болница, с цел да не остане тя просто градеж
Сербезова не бърза с Детската болница, с цел да не остане тя просто градеж

По думите й всяко деяние на Министерство на здравеопазването по проблема се подлага на изчерпателен разбор

Припомняме, концепцията за градеж на Национална детска болница е най-малко от 30 години, само че до в този момент не е осъществена. Първоначално желание да се помести детската болница беше за постройката на болница " Лозенец " (т.нар. държавна болница), само че по-късно тя беше дадена и за подкрепяне на. Това провокира прекъсване на образователния развой.

Така държавното управление и Министерство на здравеопазването минаха към вид градеж в комплекса на Александровска болница, като публичната поръчка за него започва 2021 година, а на ДЗЗД " ДЕТСКО ЗДРАВЕ " за осъществяване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лв. без Данък добавена стойност или 93 407 331.47 лв. с включен Данък добавена стойност. Строежът на детска болница получи.

Още през август 2019 година в поръчката за детската болница и я апелираха. От Камарата на архитектите настояха публичната поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те оповестиха, че, за което пък Камарата на строителите у нас.

Л с претекст, че тази постройка е рискова, остаряла и не покрива потребностите на лечебно заведение за децата. Те се проведоха и в самодейност с подписи за смяна напълно на плана.

На 27 май 2020 година министър председателят Бойко

На 10 юни 2021 година представители на идея " За Доброто ", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за, подписан преди година от държавното управление на премиера Бойко Борисов.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров приключи пъри концепцията за градеж на болничното заведение в границите на скелето в двора на Александровска, след което и смени на управлението на Държавна капиталова компания, която дава отговор за строителството. Отделно на това Министерство на здравеопазването за плана за строителството на детската болница, като има подозрение, че някогашният министър председател Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили страната.

През декември 2021 година стана ясно, че планът за градежа на детска в болница в скелето на Александровска не може да бъде изпълнен и би трябвало да бъде преустановен, изясни още Стойчо Кацаров. По думите му - това е по този начин, тъй като защото постройката не съществува в Подробен устройствен план от 2011 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР