Прокуратурата разкри иновативна измамна схема за милиони левове. Това е

...
Прокуратурата разкри иновативна измамна схема за милиони левове. Това е
Коментари Харесай

Колцентрове въвлечени в измамни схеми

Прокуратурата разкри новаторска лъжлива скица за милиони левове.

" Това е следващото дело без параленост в българската история ", съобщи на брифинг зам. гл.прокурор Иван Гешев.

По думите му става въпрос за класическа лъжлива скица, която се възползва сполучливо от актуалните технологии и е приспособена към тях. Характерно за схемата, е че кръгът от евентуални жертви е безграничен.

" Измамната скица сега е шлагер в Европа ", акцентира той.

Организирана е посредством по този начин наречените колцентрове с голям брой чиновници, като огромна част от тях не са осведомени с задачата на осъществяваната активност. Два са колцентровете и се намират на територията на София , обясниха от Прокуратурата. Ръководени са от 28-годишен българин, 50-годишен израелски жител и сръбски жител. При следствието са осъществени голям брой претърсвания на офиси и жилищни пространства, съобщи началникът на отдел " Компютърни закононарушения " в ГДБОП Явор Колев. Подробно са изследвани механизмите, по които са работили измамниците. Създадени са седем платформи с интернет хостинг в Естония. Съгласно европейското законодателство нямат позволение от съответните органи да оперират посредством тях.

Жертвите на измамата са приканвани с реклами в интернет. Използваните средства са интернет телефония, voiceover IP.

Измамниците са презентирали търговия и финансови принадлежности за вложения, след което са убеждавали жертвите, че от техните вложения ще получат огромни облаги. Огромни суми пари са превеждани по интернет платформата, откъдето са били разпращани по разнообразни банкови сметки в целия свят, с цел да бъде прекъсната връзката и да бъдат затруднени проверяващите.

Характерно за лъжливата скица е неналичието на противоположна връзка или при опит да се анулира преводът, стартират систематични закани към пострадалите.

В резултат единствено за тази година вредата е до милиони левове. Има лица с над 100 000 евро вреди. 17 са известните жертви досега.

На този стадий Специализирана прокуратура е привлякла трима обвинени за присъединяване в проведена незаконна група, съобщи наблюдаващият делото прокурор Ваня Христева. В петък от СП е импортирано искане за мярка за неотклонение, като обвинените към този момент са с непрекъсната мярка задържане под стража.

" Българското следствие на случая е едно от първите, което разкрива и изобличава причинители на подобен жанр новаторски закононарушения ", съобщи Явор Колев.

Престъпната скица в България беше прекъсната , безапелационен е Явор Колев.

Задържаните брокери са 13 и са употребявали при връзката с клиентите подправена идентичност.

Някои от брокерите, които след това са разбирали, че вземат участие в незаконна активност, са били уволнявани и по-късно привличани като очевидци по делото.

В България схемата е работила към година. А профилирана прокуратура работи по случая от юни месец.

Мнимите ръководители са с богат интернационален опит в региона на измамите и са придобили обилни доходи. Гешев съобщи, че не разполага с информация по какъв начин е проведена измамата сред тримата ръководители на колцентровете.

Към момента прокуратурата не разполага с данни за други компании, в които работи тази новаторска скица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР