Прокуратурата призова за разпит премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев,

...
Прокуратурата призова за разпит премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев,
Коментари Харесай

Прокуратурата призова на разпит Рашков, Василев и Петков

Прокуратурата прикани за разпит премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, както и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Основанието са обиските в домовете на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова, както и в този на някогашния финансов министър Владислав Горанов.

По-рано през днешния ден Софийският градски съд остави без разглеждане импортираните от Софийската градска прокуратура претенции за правосъдна глоба по осъществените дейности по претършуване и изземване от адреси, свързани с водача на ГЕРБ, оповестиха от пресцентъра на съда, представени от Българска телеграфна агенция.

В досъдебното произвеждане прокурорът е единственият орган по управлението на следствието ,

заради което констатацията му за незаконност на съответни дейности, осъществени от проверяващия орган, е в границите на неговата подготвеност и не се нуждае от правосъдно утвърждение. Доколкото в актуалното произвеждане прокурорът изначално приема, че осъществените дейности са опорочени, настояването му е неприемливо, написа в определението си арбитър Вера Чочкова.

От съда допълват, че в настояванията категорично се твърди ,

че дейностите, за които съгласно прокурора следва да се упражни правосъден надзор, са незаконосъобразни, тъй като са осъществени при липса на необходимост и от незапознат проверяващ орган.

А в това време стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) е упълномощила следствието ,

обвързвано с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, на следователи от следствения отдел при СГП, оповестиха от прокуратурата.

На следователите е указано „ всички опорочени дейности по следствието, които е обективно допустимо да бъдат преповторени, да се проведат още веднъж “,

по планувания в закона ред. „ Само тогава събраните посредством тях доказателства могат да бъдат употребени в наказателното произвеждане “, допълват от прокуратурата. Оттам означават, че „ по отношение на порочно осъществените на 17.03.2022 година претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на конфискуваните предмети и движимости ще бъде осъществен оглед “.

От прокуратурата показват още, че ще бъдат разпитани от следовател наново очевидците ,

чиито разпити са извършени от незапознат орган – проверяващ служител на реда към Министерство на вътрешните работи. Разпитани ще бъдат и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на събитията по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи, както и ще бъдат осъществени и всички други нужни процесуални дейности.

На 17 март за 24 часа в ареста бяха арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, а на идващия ден бяха освободени без да им бъдат повдигани обвинявания. Те бяха арестувани във връзка формирано полицейско досъдебно произвеждане за изнудване.

На конференция на 18 март прокуратурата съобщи, че дейностите по следствието са опорочени и не са осъществени от способен орган, трябвало е да се извършат от следовател, защото става дума за две лица - членове на Министерски съвет все още на осъществяване на възможни закононарушения. От градската прокуратурата оповестиха още, че наблюдаващите прокурори са решили, че доказателствата, по формираното досъдебно произвеждане, към този миг не са задоволителни, с цел да се изведе обосновано съмнение, че който и да е от тримата задържани е направил закононарушение. Производството е било формирано от Министерство на вътрешните работи с разпит като очевидец на премиера Кирил Петков. Разпитани са били и други хора, измежду които и свързани с предприемача Васил Божков. На 21 март проверяващ служител на реда от Главната дирекция „ Национална полиция “ подава в прокуратурата планове на постановления за привличане в качеството на обвинени на Борисов, Горанов и Арнаудова за изнудване, както и протоколи за разпит на същите в качеството им на очевидци.

Вижте още:

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР