Прокуратурата повдигна обвинение на мъж на 34 г. за умишлен

...
Прокуратурата повдигна обвинение на мъж на 34 г. за умишлен
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинение за умишлен палеж в къщата на адвокат

Прокуратурата повдигна обвиняване на мъж на 34 година за тенденциозен палеж на парцел, благосъстоятелност на юрист Ирен Савова, който изгоря преди дни в Ихтиман. Утре прокуратурата ще изиска непрекъснато задържане под стража, заяви Окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Според прокуратурата, досега са събрани задоволително доказателства, които сочат 34-годишния мъж от София за причинител. Престъплението е тежко съзнателно и в случай че бъде приет за отговорен, той може да бъде наказан на 1 до 8 година затвор.

По думите на Николова, няма потърпевши хора при пожара на 15 януари.

" Установили сме, че все още на осъществяване на действието в къщата не е имало хора. Пострадала е част от покривната структура на парцела, както и са нанесени материални вреди на втория етаж от къщата, които все още са в развой на оценяване като стойност ", добави още тя.

Разследващите са създали оглед на парцела, конфискувани са материални доказателства и са последвали разпити на очевидци, записи от видеокамери, назначени са експертизи и претърсвания.

Ирен Савова е юрист на някогашния заместник-кмет на столичния регион " Младост " Биляна Петрова, която беше задържана дружно с някогашния кмет на региона Десислава Иванчева по обвиняване в корупция. По това дело Петрова беше наказана на 12 години затвор, като присъдата е обжалвана на втора инстанция и следва край на делото в Апелативния профилиран съд.

Савова беше юрист и на някогашния ръководител на Комисията за спор на ползи Филип Златанов, тя съставлява страната и по делата за така наречен царски парцели.

Висшият адвокатски съвет и Българският хелзинкски комитет опазиха с декларация и отворено писмо юрист Ирен Савова и настояха Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да създадат цялостно следствие с целия си запас, с цел да открият аргументите за пожара в родния й дом в Ихтиман.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР