Прокуратурата поиска 12-годишни присъди за основателите на вече несъществуваща адвокатска

...
Прокуратурата поиска 12-годишни присъди за основателите на вече несъществуваща адвокатска
Коментари Харесай

Прокурорите искат 12-годишни присъди за обвиняемите от Панамските документи

Прокуратурата изиска 12-годишни присъди за създателите на към този момент несъществуваща адвокатска адвокатска фирма, която се оказа в центъра на така наречен скандал за укриване на налози " Панамски документи ".

Юрген Мосак и Рамон Фонсека са упрекнати в пране на пари дружно с две дузини други, основно някогашни чиновници, от съд в Панама Сити. Изтичането на информация от 2016 година разкри какъв брой от активите на богатите в света са скрили в офшорни компании, разкривайки високопоставени персони и предизвиквайки голям брой следствия по целия свят.

76-годишният Мосак сподели при започване на чуването, че не носи отговорност за хипотетични закононарушения. Прокурорът Изис Сото изиска в сряда от съда да наложи оптималната присъда против двойката за пране на пари, която в Панама е 12 години. Двамата също са упрекнати в " укриване, прикриване и даване на погрешна информация на банките за разкриване на сметки и прикриване на благосъстоятелност върху активи ", сподели прокурорът.

„ Юрген Мосак и Рамон Фонсека... са получавали и прехвърляли средства от противозаконни действия в Германия и Аржентина “, добави Сото. Изтеклата сбирка от 11,5 милиона файла от адвокатската адвокатска фирма „ Мосак-Фонсека “ замеси авторитетни фигури, в това число милиардери, политици и спортни звезди. Исландският министър председател Сигмундур Давид Гунлаугсон беше заставен да подаде оставка, откакто се разкри, че фамилията му има офшорни сметки. Тогава пакистанският министър председател Наваз Шариф беше дисквалифициран от служба до живот, откакто беше забъркан в документите. Сред другите забъркани са някогашният английски министър председател Дейвид Камерън, футболната звезда Лионел Меси, тогавашният президент на Аржентина Маурисио Макри и испанският режисьор Педро Алмодовар. Симки те са единствено измежду няколкото известни персони, забъркани във финансовите закононарушения.

Файловете бяха изтекли в немски вестник „ Зюддойче цайтунг “, който ги бе споделил с Международния консорциум на проверяващите публицисти. Много от забърканите в абсурда акцентираха аргументи, с цел да обяснят офшорното си наличие и споделиха, че не са работили нелегално.

Въпреки това канторана „ Мосак-Фотнсека “ съобщи през 2018 година, че ще затвори заради " непоправими вреди " върху репутацията си. Скандалът нанесе тежък удар върху имиджа на Панама като офшорен финансов център. Адвокатът на отбраната Дионисио Родригес твърди, че „ се преследват действия, които са законни в доста други страни по света “. Фактът, че някои от актуалните закони против прането на пари не са съществували, когато се появиха разкритията на Панамските документи, може да усложни напъните за реализиране на присъди, съгласно правни специалисти. През 2023 година Мосак и Фонсека бяха съдени в Панама за хипотетично пране на пари в корупционния скандал „ Автомивка “ в Бразилия, включващ строителната група Odebrecht. Прокуратурата изиска по това дело до 12 години затвор за двамата. Няма произнесена присъда. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР