Прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането

...
Прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането
Коментари Харесай

Милева за мигрантския натиск: Това е трети загинал полицай за 2 месеца

Прокуратурата приготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни дейности на турска територия. Това сподели пред Българска телеграфна агенция представителят на основния прокурор Сийка Милева.

По досъдебното произвеждане се организират разпити на очевидци, разпитан е и служителят от Военна полиция, работил в екип със починалия служител на реда в трагичната нощ, уточни тя.

Досъдебното произвеждане е формирано с първото деяние по следствието – оглед на местопрестъпление, за ликвидиране на полицейски орган при осъществяване на служебните му отговорности. Разследването се води под управлението на окръжната прокуратура в Ямбол и ще бъде предоставено на екип от следователи от града, сподели представителят на основния прокурор.

Заради нестихващия мигрантски напън за последните два месеца това е трети умрял чиновник на Министерство на вътрешните работи и, когато приказваме за растеж на престъпността, визираме тъкмо тези случаи. Това, което обаче не се случва, е единният и безапелационен отговор на самата страна. Няма го. И това поражда оправданите страхове на хората, ускорява чувството за неустановеност и липса на страна, разяснява Милева.

Преди два месеца починаха двама служители на реда в Бургас след гонка с рейс с мигранти.

Според нея преди всичко е нужна по-добра законова база, в това число за по-тежки наказания против незаконната миграция. Нужно е да се обезпечат органите на реда, които са там на границата, с цел да се подсигуряват техните живот и здраве. Това се пробва да прави и българската прокуратурата, само че, с цел да го реализираме, е належащо съдействието и на останалите институции, добави тя.

Какво още би трябвало да се случи, с цел да разберем това - нарушителите са оповестили война на страната и отговорност на всички нас, като представители на институциите, е да отвърнем с цялата суровост на закона, разяснява Милева.

Днес на огромния християнски празник, отдаден на Св. Архангел Михаил, българските служители на реда означават професионалния си празник. Този празник бе засенчен от гибелта на техен сътрудник. Млад български граничен служител на реда, който с цената на своя живот е защитавал българската граница, уточни представителят на основния прокурор.

Милева е в Букурещ, където се открива Третият конгрес на Балканските основния прокурори.

Тук сме с сътрудниците си от всички балкански страни, в това число на място са и турските ни сътрудници, с които поддържаме непрекъснат неофициален контакт за експедитивност на дейностите, които би трябвало да се правят на територията на Турция по отношение на този случай. Темата за противодействието на незаконната миграция още веднъж ще е във фокуса на вниманието по време на форума, както е било и преди. Различното в този момент е, че в действителност натискът и експанзията на нарушителите доближи неприемливи равнища, сподели още Сийка Милева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР