Прокуратурата отговори на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова,

...
Прокуратурата отговори на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова,
Коментари Харесай

Прокуратурата отговори на Нинова: Законите са еднакви за всички

Прокуратурата отговори на обвиняванията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която съобщи, че държавното обвиняване се включва във вътрешнопартийната съпротива.
Още по темата
Прокурор Георги Иванов, който е наблюдаващият прокурор по преписката, представена по-рано през днешния ден от Корнелия Нинова, излезе с пояснения по тематиката. Той разгласи, че преписката му е разпределена на инцидентен принцип и е формирана е по тъжба на Кирил Добрев против Корнелия Нинова и други членове на Българска социалистическа партия. Към своята тъжба Добрев е приложил и решение на Върховен касационен съд, с което е анулирано неговото изключване от Българска социалистическа партия.

" След като се срещнах с изказванията на господин Кирил Добрев и решението на Върховен касационен съд, счетох, че към сегашния миг не са изяснени всички относими обстоятелства и заради тази причина следва да бъде осъществена инспекция по реда на Закона за правосъдната власт. Започнах осъществяването на персонална инспекция, като в качеството на наблюдаващ прокурор изпратих писмо до Българска социалистическа партия, адресирано до госпожа Корнелия Нинова, с което изисках да ми бъдат предоставени заверени копия, стенограма и запис от документи, свързани с извършено общо заседание на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Призовах в постройката на Софийска районна прокуратура за снемане на писмени сведения Корнелия Нинова и други двама членове на Българска социалистическа партия. Уверявам ви, че такива дейности от страна на прокуратурата не са казус. Такива са нашите пълномощия, според Закона за правосъдната власт и по този метод се работи по отношение на постъпващите стотици сигнали в Прокуратурата на Република България ", сподели наблюдаващият прокурор.

Иванов съобщи, че законите в страната са идентични за всички и би трябвало да се съблюдават от всички български жители и прикани политиците да се въздържат от политическо говорене, като не употребяват тематиката за прокуратурата за тяснопартийни цели.

Той зададе следния въпрос: " Ако жалбата беше от Корнелия Нинова против Кирил Добрев , означаваше ли, че Добрев не трябва да бъде призоваван в прокуратурата за снемане на писмени сведения? ", попита реторично той и прикани да не се употребява прокуратурата за тяснопартийни цели.

" Това не има дава правото да приказват по метод, който да накърнява положителното име на правосъдната власт. Недопустими са политически изявления, които популяризират манипулативни изказвания и показват българската прокуратура по метод, който не дава отговор на обективната реалност. Това затруднява нашата ежедневна работа ", сподели Иванов.

Той увери, че прокурорите съблюдават Конституцията и законите и се подчиняват само на тях и събраните доказателства. Заяви, че изявлението на Корнеля Нинова е само политическо и неприемливо .

По-рано през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че е получила призовка да се яви в прокуратурата и да даде документи от съвещание на Националния съвет на партията.

От документа, възложен на медиите, излиза наяве, че в следствието е постъпила тъжба от Кирил Добрев, част от вътрешнопартийната съпротива на социалистите. Добрев бе изключен от партията през декември 2021 година, само че през юли т.г. съдът анулира това решение.

Самият Кирил Добрев изясни пред публицисти, че е подал тъжба в прокуратурата, тъй като са му разрешили да участва, само че не и да гласоподава на последния пленум на Българска социалистическа партия. Аз съм член на Българска социалистическа партия, аз съм член на Националния съвет и някой ми пречи да извършвам своите функционалности като подобен, уточни той.

Кирил Добрев изясни, че откакто е бил изключен от Българска социалистическа партия, съдът е разкрил нарушавания и го е върнал като член на Националния съвет на партията. На последното съвещание на Националния съвет първо, нямал есемес да участва, второ, не попадал и в листата, по думите му, по разпореждане на организационния секретар Борислав Гуцанов. Георги Свиленски обяснил, че повода е техническа. " Тогава се включи госпожа Алексова и изясни на микрофона, че в действителност законите в страната не важат в Българска социалистическа партия. И госпожа Нинова ме помоли, че мога да остана по този начин като жител на съвещанието на Националния съвет, само че да не вземам участие в гласуването. Единственото нещо, което остава на човек, на който са му нарушени правата, е да подаде тъжба в полиция и в прокуратура ", разяснява Кирил Добрев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР