Прокуратурата не може и не трябва да остане същата. Тя

...
Прокуратурата не може и не трябва да остане същата. Тя
Коментари Харесай

Сарафов съобщи за злоупотреби с лични проверки от прокурори от ВКП по разпореждане на Гешев

Прокуратурата не може и не би трябвало да остане същата. Тя би трябвало да проработи добре, като оценката за това би трябвало да бъде дадена от обществото, а не от нас самите. Това сподели изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, който показа пред Пленума на Висшия правосъден съвет резултати от проверки и инспекции на работата на прокуратурата.

„ Обществото чака дейна работа, ние сме му длъжници, ясно осъзнавам, че прокуратурата натрупа много систематични неточности, които се постанова занапред да бъдат поправяни “, добави Сарафов.

По думите му евентуално част от препоръчаните промени в Конституцията са с оглед дълго натрупваните проблеми в прокуратурата.

Според Борислав Сарафов е било злоупотребявано с осъществяването на персонални инспекции от прокурори от Върховна касационна прокуратура по предписание на някогашния основен прокурор Иван Гешев.

Част от тези инспекции са осъществени по отношение на членове на Висш съдебен съвет, добави той.

От показаните данни стана известно, че

са тествани срочността и ритмичността на дейностите по над 70 неприключили досъдебни производства за закононарушения от общ темперамент, осъществени от магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет, и за закононарушения против Републиката. По множеството от тях са открити нарушавания. 

Според установените нарушавания

са предоставени материали в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за налагане на дисциплинарни санкции на редица прокурори и следователи, като измежду тях са административният началник на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев, който се е забавил да се произнесе по 98 преписки, които са съвсем всички от разпределените му. 

Сред тестваните са и седем преписки, свързани с проблема " Осемте джуджета ".

Заради откритите нарушавания в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни санкции на седем прокурори и следователи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР