Прокуратурата не е протестирала определението на Софийски градски съд, с

...
Прокуратурата не е протестирала определението на Софийски градски съд, с
Коментари Харесай

Съдът обяви мотивите за домашния арест на шофьора, блъснал 15-годишния Филип

П рокуратурата не е протестирала определението на Софийски градски съд, с което е променена мярката за неотклонение на Петър Тодоров, упрекнат за злополуката на ул. „ Гурко “, в София, при която почина момче, оповестиха от съда.

Мярката е променена от " задържане под стража " в " домакински арест " на съвещание, извършено на 1 февруари.

(*Видео: Протест в София на близки на починали на пътя)

Инцидентът стана на 2 септември, малко преди среднощ, на пешеходна пътека. Момчето на 15 години умря от удара. Прокуратурата повдигна обвиняване на водача за причиняване на гибел след съзнателно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата. Той беше арестуван от съда за непрекъснато в ареста. На 1 февруари т.г. обаче обвиненият е изискал изменение на мярката в по-лека, като съдът е почел настояването.

Мотивите на правосъдния състав са, че

" поради изтеклия период на задържане на Тодоров, който е в забележителен размер от пет месеца, само на характерностите на незаконната активност и на публичната заплаха на действието, е неприемливо да бъде обосновавано продължение на задържането, на което и да е обвинено лице ". 

От съда изясняват, че

изтеклият период на задържане всеки път аргументира извод за понижена степен на заплаха от осъществяване на закононарушение на арестуваното лице, с изключение на, в случай че подобен извод не се опровергава от събрани и приложени по делото доказателства. Оттам допълват, че актуалният случай не е подобен.

" Необходимо е да бъде посочено и събитието, че всяка мярка за неотклонение, в това число и „ задържането под стража “, е ориентирана към реализиране на съответно избрани и законоустановени цели. Сред тези цели не са угаждане на публични настройки, превъзмогване чувството за липса на правдивост у обществото, посредством фрапантно ограничение правата на разположение, към момента само обвинено в осъществяване на закононарушение ", се показва в претекстовете на съда.

Също по този начин се добавя, че във връзка с Тодоров не е налице действителна заплаха от укриване, защото той е с открита идентичност, местоживеене, със фамилни и обществени връзки, които го задържат трайно на територията на страната .

Спрямо обвинения и към сегашния миг съдът приема да е налице заплаха от осъществяване на закононарушение. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР