Прокуратурата и Национална следствена служба дават специален брифинг пред медиите

...
Прокуратурата и Национална следствена служба дават специален брифинг пред медиите
Коментари Харесай

Случаят „Nexo“: Четирима са обвиняеми, част от свидетелите се страхуват за сигурността си

Прокуратурата и Национална следствена работа дават специфичен брифинг пред медиите с детайлности за спецакцията, следствието и арестите към невиждания случай с криптобанката " Nexo ".

До момента има привлечени четирима обвинени, претърсени са редица обекти, конфискувани са доказателства , текат и сега разпити на очевидци, като част от тях се тормозят за своята сигурност и ще им бъде обезпечена отбрана. 



" Този случай е неповторим в международен мащаб и онагледява новите типове провокации , пред които е изправена системата на сигурността ", съобщи първоначално основният прокурор Иван Гешев.

Той дефинира особено извършената акция като образец за положително съдействие с европейските и евроалантическите сътрудници.
 Иван Гешев БГНЕС
Към сегашния миг следствието по делото е предоставено на доста огромен екип от следователи от Национална следствена служба, прокурори Градска прокуратура и сътрудници от Дирекция Финансова сигурност в ДАНС , това съобщи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

" По делото през вчерашния ден бяха с авансово позволение на съда претърсени 15 обекта - офиси и жилищни домове. По необходимост влязохме в още два обекта. Разпитани са над 20 очевидци, някои от които анонимни. Разпити се организират и сега, в кабинета на следователите. Някои от очевидците показаха опасения за своята сигурност и те ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци. Надявам се събраните доказателства да оказват помощ за изясняване на цялостната картина и обективната истина ", уточни Сарафов. 

По случая са конфискувани голям брой магнитни носители на информация, компютри , пари и крипто активи

Като обвинени по делото са привлечени четирима души . " Няма да им кажа имената, само че може би някои от тях вие ги знаете. Повдигнато им е обвиняване за това, че от началото на 2018 година до 12 януари 2023 година на териториите на България, Англия, Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са взели участие, а един от тях е и управлявал проведена незаконна група с користна цел да прави закононарушения - пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване рамките на нашата страна ", уточни Сарафов. 
 Борислав Сарафов БГНЕС

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, апетитен от Израелските секрети служби за съпричастен към палестинска терористична формация , сподели Светослав Василев, шеф на отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба.

Има данни и че са нарушени наказания, наложени на компании, основани в Руската федерация.

Извършените транзакции са за над 94 милиарда $ - от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни компании.

 прокуратурата брифинг

Говорителят на основния прокурор - Сийка Милева с ъобщи, че има информация за провела се преди към шест месеца среща в Министерството на финансите сред чиновници на сдружения, занимаващи се с криптовалута. Разговора организирал лично бивш финансов министър. Тогава концепцията била да се контракти по какъв начин през една от огромните системи за разплащане у нас да може да се заплаща и с криптовалута и по какъв начин тя да бъде обменяна в пари. Цялата тази информация проверяващите получили от очевидец.

" Има данни, че обвинените разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия - скъпи парцели в Дубай, Бахамите, Карибите , както и яхти . От един от претърсените през вчерашния ден домове бяха конфискувани 35 картини на велики художници, измежду тях имаше платна на Пикасо,   Салвадор Дали и Анри Матис . Произведенията ще бъдат предадени на Националната художествена изложба ", съобщи Милева.
Очаквайте още детайлности!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР