Прокуратурата е внесла протест срещу строително разрешително на главния архитект

...
Прокуратурата е внесла протест срещу строително разрешително на главния архитект
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска стопиране на курортен проект на братя Диневи

Прокуратурата е внесла митинг против строително позволение на основния проектант на Несебър, с което се разрешава построяването на комплекса " Венид Еко вилидж " в комплекса " Св. Влас ".
Комплексът попада в обсега на предпазена зона " Емине – Иракли ", а инспекцията беше стартирана поради медийни изявления, че парцелът е добит като гора посредством подмяна, която след това е приета за несъвместима държавна помощ заради нарушение на Договора за действие на Европейски Съюз. Става въпрос за следствие на уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ ", съгласно което компанията " Венид ООД " задейства проектите си за екоселище и получава общо 9 позволения за строителство. Според Търговския указател,  едноличен притежател на въпросното сдружение е " Диневи груп " на братята Динко и Йордан Диневи.
В позиция до в. " Сега " компанията " Диневи груп " съобщи, че е научила от пресата, че 13.5 декара от имота им попадат под отбрана. " И това е безусловно невероятно предвид на обстоятелството, че разполагаме с съответни документи, оборващи тази теза ", настояват от компанията. " Купили сме терена с одобрен от Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас ПУП-ПРЗ. Тоест, страната е разрешила жилищно застрояване на имота, преди да бъде закупен от нас, а Регионална инспекция за опазване на околната среда в свое мнение е удостоверила, че той не попада в предпазена зона ", безапелационни са предприемачите.
Според прокуратурата обаче, към днешна дата, поземленият парцел попада отчасти /29%/ в рамките на включената от Министерски съвет в подобаващ лист проектозащитена зона " Емине - Иракли " за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна. Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е позволена сеч на общо 110 дървета, а от основния проектант са издадени в началото три позволения за градеж за 13 жилищни здания - влезнали в действие. С декларация от 10.10.2019 година до основния проектант на общината, възложителят се отхвърля от трите позволения за градеж заради смяна на капиталовите планове. От основния проектант на община Несебър са издадени осем позволения за градеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 година за " Комплекс " Венид Еко вилидж ", жилищни здания и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.
След разбор на всички получени материали прокуратурата смята, че разрешението за градеж е самостоятелен административен акт и влязлото в действие позволение на градеж не предстои на анулация, заради което всяко последващо такова в интерес на същия възложител и за същия аграрен парцел е незначително.
Прокуратурата споделя и, че при съгласуването на градежа от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас не са направени дължимите преценки - на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на Закон за опазване на околната среда и на оценка на съвместимостта с предмета и задачите на запазване на предпазена зона според Закон за биологичното разнообразие. Тези пропуски още веднъж водят до незначителност на осемте позволения за градеж. Въпросните позволения за градеж са издадени от основния проектант на община Несебър и без наложителната по Закон за устройство на територията виза за планиране, което също е съображение за незначителност. Заради това прокуратурата желае оповестяване на нищожността на осемте разрешителни за градеж.
Освен това е изяснено, че все още тече процедура за издаване на заключителна заповед за оповестяване на предпазена зона " Емине – Иракли ". В оповестения план въпросният аграрен парцел е изключен от окончателната граница на зоната.
При тези данни от Върховната административна прокуратура (ВАП) се взема поради, че вследствие на произнасяния на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас след 2007 година не е осъществена съответна и съобразена със закона отбрана на местообитанията на дивите и скотски типове и че всъщност се понижава предпазената зона. От друга страна, съгласно преамбюла на Директива 92/43/ЕИО на Съвета за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, на Закон за биологичното разнообразие и на подзаконовите актове опазването, отбраната и подобряването на качеството на околната среда, в това число запазването на естествените местообитания, както и на дивата флора и фауна, са значима цел на Общността от общ интерес на фона на непрекъснато влошаващото се положение на естествените местообитания на европейската територия на държавите-членки. Заради това прокуратурата желае от екоминистъра Емил Димитров " съгласно компетентността да организира държавната политика по запазване и поддържане на биологичното многообразие " и да включи въпросния аграрен парцел в окончателната граница на предпазена зона " Емине - Иракли ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР