Прокуратурата е осъдена да плати над 57 000 лева обезщетения

...
Прокуратурата е осъдена да плати над 57 000 лева обезщетения
Коментари Харесай

Оправдана по делото за 15-те жертви в "Миджур" осъди прокуратурата

Прокуратурата е наказана да заплати над 57 000 лв. компенсации на Ивелина Бахчеванова, която беше измежду подсъдимите и оправдани за гърмежите в завода за муниции " Миджур ", при които починаха 15 души.

Софийският градски съд (СГС) почете в цялостен размер желае на Бахчеванова за 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от противозаконното обвиняване и ѝ присъжда още 7510 лв. за имуществени вреди от платени адвокатски възнаграждения и разходи за пътувания и престой във Видин, където беше гледано на първа инстанция делото за гърмежите,. Решението на градския съд не е дефинитивно и прокуратурата може да го нападна пред апелативния.

Бахчеванова беше началник на Дирекция " Международно следена търговия и сигурност " към министерството на енергетиката и стопанската система, както и секретар на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване. Тя беше упрекната в закононарушение по работа, тъй като като секретар на комисията е подвела членовете ѝ и разрешила вноса на мините от Гърция. Подсъдими с нея бяха някогашният началник на завода Валери Митков, инж. Палма Иванова, която е била контрольор " Здравословни и безвредни условия на труд и противопожарна сигурност "  в завода, както и Божидар Василев, който е бил шеф отдел " Контрол върху общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи.

Трагедията в завода се случи на 1 октомври 2014 година Мощните гърмежи в " Миджур ", който тогава се споделяше " Видекс ", лишиха живота на 15 служащи, а още трима бяха ранени. Инцидентът стана при утилизация на противопехотни мини, а гърмежите бяха толкоз мощни, че две от постройките бяха изпепелени. Според проверяващите аргументите за многото жертви са, че не са спазени разпоредбите при работа с муниции, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали големи количества муниции. В хода на следствието от прокуратурата обясниха, че служащите не са имали знания по какъв начин се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук.

Подсъдимите бяха оправдани дефинитивно през май т.г. Пред трите инстанции делото продължи 6 години. С оправдателните присъди идва и правото на подсъдимите да желаят обезщетение по Закона за отговорността на страната за вреди (ЗОДОВ).

" За повече от шест години, ищцата е била принудена да отсъства от фамилията си, в това число и от детето си, което към датата на привличането ѝ като обвинен е било бебе, на 6 месеца. В един нескончаем период ищцата е търпяла отрицателни страсти, свързани от една страна със боязън от безпричинно наказание, от друга – с невъзможността да поставя съответни грижи за фамилията и детето си, придружени от финансови усложнения по отношение на невъзможността ѝ да поставя труд, да получава заплащане, и по едно и също време с това да провежда отбраната си, заплащайки разноските по отношение на воденото против нея наказателно произвеждане ", стимулира се съдът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР