Прокуратурата е окончателно осъдена да плати 40 хил. лв. обезщетение

...
Прокуратурата е окончателно осъдена да плати 40 хил. лв. обезщетение
Коментари Харесай

Лекар осъди прокуратурата за 40 хил. лв. заради "бебето във фризера"

Прокуратурата е дефинитивно наказана да заплати 40 хиляди лева обезщетение на един от лекарите, забъркани в делото, прочуло се като случая на " бебето от фризера ". Това е следващият проблем, в който данъкоплатците ще платят сметката за грешките на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов и държавното обвиняване. Обезщетението по закона за отговорността на страната е присъдено на доктор Михаил Милатович от Горна Оряховица, който бе измежду лекарите, посочени като убийци на новородено. И въпреки и лекарят да не е бил подвеждан под наказателна отговорност, той е претърпял вреди от следствието, приема съдът. Той е бил задържан обществено в болничното заведение, където работи, бил е арестуван за 24 часа, бил е призоваван няколко пъти да дава показания, бил е обискиран.

Преди дни Върховният касационен съд сложи точката на разногласието, като отказа да прегледа като трета инстанция проблема с компенсацията на лекаря. Така решението на Софийския градски съд за компенсацията, доказано и от апелативните съдии, става дефинитивно, заяви " Свободна Европа ". Грубата сметка дотук сочи, че зрелищните акции на Цветанов костват на данъкоплатците над 1.6 млн. лева

Случаят се прочу, откакто вътрешният министър Цветан Цветанов на 3 декември 2010 година от трибуната на Народното събрание изчете записи от подслушани диалози на лекари, направени по отношение на друго следствие. От тях се схваща по какъв начин лекарите жестоко и нецензурно разискват случая на прибързано родено бебе, за което мислят, че е било живо, само че е умряло поради липса на грижи.  " Как едно живо бебе съзнателно е умъртвено и не му е даден късмет, не са положени нужните старания от страната, от експертизата на тези медици ", сподели в Народното събрание вътрешният министър. Преди това по искане на зам. окръжния прокурор на Велико Търново министърът на вътрешните работи е премахнал грифа " поверително " от диалозите. В прокурорското писмо категорично е маркирана, че откакто отпадне секретността на информацията, тя ще бъде огласена. После с прокурорско разпореждане на Цветанов е разрешено да разгласи информацията от СРС-тата. 10 дни по-късно Цветанов получава прокурорско разрешение да огласи още данни от следствието.

В последна сметка делото е прекъснато поради липса на закононарушение - прокуратурата не открива нито съзнателно ликвидиране, нито лекарска небрежност в дейностите на докторите. Публичното разгласяване на диалозите нарушава закона, приема съдът.

 

ЛИПСА НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

През май 2013 година прокуратурата сбито заяви за прекратяването на наказателното произвеждане, по което по този начин и не бяха привлечени обвинени. " Свидетелските показания, информацията, добита със СРС от друго досъдебно произвеждане, и заключенията на  първичната съдебномедицинска експертиза и спомагателната деветорна съдебномедицинска експертиза водят до извод, че плодът след израждането му е бил в положение на висока мозъчна гибел, само че е проявявал жизнеподобни признаци. Лекарите неправилно са възприели плода като живороден, без да преценяват, че се касае за реплика на витална активност Последващите дейности (записването на процеса като аборт, а не като раждане; неизпращането на натрупа на бебето за аутопсия) на лицата от медицинския персонал не реализират от справедлива страна състав на закононарушение, защото не се касае за живороден човешки организъм ", пишеше в прокурорското известие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР