Прокитайският кандидат Мохамед Муизу печели президентския вот на Малдивите

...
Опозиционният кандидат Мохамед Муизу спечели президентските избори на Малдивите, побеждавайки
Коментари Харесай

Опозиционният кандидат Мохамед Муизу спечели президентските избори на Малдивите, побеждавайки действащия президент Ибрахим Солих на втори тур, което може да предвещава прокитайска промяна на архипелага в Индийския океан от традиционния партньор Индия.

След преброяването на почти всички гласове Избирателната комисия на Малдивите съобщи на уебсайта си, че Muizzu е получил 54% от бюлетините в съботния вот, с 46% за Солих.

Около 85% от 282 000 избиратели на Малдивите, известни със своите девствени плажове и луксозни курорти, се явиха в повече от 586 избирателни секции на 187 острова.

„Поздравявам Muizzu за спечелването на изборите и благодаря на хората за техния примерен демократичен дух“, каза Солих в X, известен преди като Twitter.

Солих, който подкрепяше политиката „Индия на първо място“ по време на управлението си, ще остане като президент до встъпването в длъжност на Муизу на 17 ноември.

Коалицията, подкрепяща Muizzu, е подкрепяла китайски заеми и инвестиционни проекти в миналото.

20201124-MALDIVES-INDIA-CHINA-ILLO-CARD CNN ФОТОИЛЮСТРАЦИЯ/GETTY IMAGES/SHUTTERSTOCK

Бившият президент Абдула Ямин, който има близки връзки с Муизу, излежава 11-годишен затвор за корупция и пране на пари. Поддръжниците на Ямин казват, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

„Днес хората взеха силно решение да си върнат независимостта на Малдивите“, каза Муицу пред репортери в столицата Мале.

„Всички ние, работейки заедно с единство, Инша Аллах, ще успеем.“

Муицу също призова президента Солих да освободи Ямин под домашен арест.

Индийският премиер Нарендра Моди изпрати поздравително съобщение до Муизу след обявяването на победата му.

„Индия остава ангажирана с укрепването на изпитаните във времето двустранни отношения между Индия и Малдивите и подобряването на цялостното ни сътрудничество в региона на Индийския океан“, каза Моди на X.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР