Проказата се увеличава в САЩ и може да бъде ендемична във Флорида, се казва в доклада

...
Нов доклад, публикуван в базираното в САЩ списание Emerging Infectious
Коментари Харесай

Нов доклад, публикуван в базираното в САЩ списание Emerging Infectious Diseases, установи, че случаите в югозападната част на Америка са се удвоили през последния десетилетие.

Той добавя, че Централна Флорида има непропорционален дял от случаите, което показва, че може да е ендемично там, което означава, че болестта има постоянно присъствие в населението на региона, вместо да се появява в еднократни огнища.

В доклада се казва: „Според Националната програма за болестта на Хансен, 159 нови случая са докладвани в Съединените щати през 2020 г.; Флорида е сред щатите с най-голям отчет.

„Централна Флорида, през по-специално представляват 81% от случаите, съобщени във Флорида и почти една пета от национално съобщените случаи."

В конкретен случай, подчертан в доклада, 54-годишен озеленител, който няма никакви известен контакт със заразени животни или хора и не е пътувал до страни, където заболяването обикновено се среща, заразил се е с болестта.

Камала Харис: Робство „екстремисти“ искат да „заменят историята с лъжи“ в училищата във Флорида

Има 15 съобщени случая на проказа във Флорида през 2023 г., като мнозинството от тях са в окръг Бревард, съобщава NBC News.

p>Brevard Country tales в Порт Канаверал, голям док за круизен кораб във Флорида, както и космическия център Кенеди.

Говорейки с филиал на NBC News, партньорската мрежа на Sky в САЩ, д-р Никол Йовин, гл. болничен епидемиолог и лекар по инфекциозни заболявания в Университета на Флорида, каза, че проказата може да представлява обрив с пигментирани, люспести лезии, както и обезобразяване на лицето и ръцете.

„Ако имате нещо, което е като няколко сантиметра на ръката ви и не можете да го почувствате, това ще е различно от типичния обрив, който ще бъде сърбящ“, каза тя.

Всеки пети ще има тежко заболяване до 2040 г.

Прочетете повече:

„Хапче за убиване на рак“ вече се тества върху хора

Не е напълно разбрано как заболяването се разпространява между хората, но сегашното мнение на учените е бактериите се предава чрез капчици от кашлица или кихане, или продължителен контакт със заразен човек.

Има също доказателства, че контактът с броненосци, които естествено имат бактерии, причиняващи проказа, също може да причини заболяване на хората.< /p>

Състоянието е лечимо с антибиотици, които обикновено се предлагат на пациентите, но ако не се лекува, може да доведе до парализа и слепота.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР