Произволното и неконтролируемо приемане на различни медикаменти с нефротоксичен ефект

...
Произволното и неконтролируемо приемане на различни медикаменти с нефротоксичен ефект
Коментари Харесай

Аспирин, ибупрофен, нурофен? По-добре прочетете това!

Произволното и неконтролируемо приемане на разнообразни лекарства с нефротоксичен резултат увеличи броя на болните с нарушена бъбречна функционалност. Вече доста постоянно пациенти търсят помощ в отделението по нефрология към УМБАЛ " Пловдив " поради бъбречно увреждане след  нескончаем банкет на лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, антибиотици, хормоноактивни препарати, диуретици, невролептици и други.

За жал в последните 20 години не е дребен броят на хората, които сами си назначават терапия или се лекуват по интернет, по този начин без медицински надзор  приемат разнообразни лекарствени средства. Това съобщи проф. доктор Димитър Димитраков, съветник на отделението по нефрология в УМБАЛ " Пловдив ".

Нестероидните противовъзпалителни средства са едни от най-употребяваните препарати в международен мащаб. Голяма част от тях са без лекарско наставление, което е причина и за злоупотребата. Те са лекарствени средства  с периферен аналгетичен (обезболяващ), антипиретичен (понижават температурата), и противовъзпалителен резултат. Най-популярните нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/ са аспирин, ибупрофен, напроксен, нурофен, които са лекарствени форми без рецепта. Когато се одобряват дълготрайно без систематичен надзор от експерт, те водят до промени в бъбреците, свързани със засягане на тубуло-интерстициалната част /интерстициума/ на бъбреците.

В резултат на това настава нарушаване на бъбречната функционалност, изясни професорът. Хроничната  употреба на нестероидни противовъзпалителни  медикаменти предизвиква аналгетична нефроптия, включваща хроничен  интерстициален  нефрит и бъбречна папиларна некроза, хронична бъбречна непълнота, която отвежда  пациентите в болница. Те  се свързват със съдова исхемия, водеща до нарушаване на кръвотока в бъбреците. Наблюдават се главно при пациенти, податливи към бъбречни проблеми или имащи такива. Диагнозата се слага въз основа на анамнестичните данни за банкет на аналгетици, лабораторно проучване на кръв, урина, ехография на бъбреци и други.

Съветвам  хората, които имат недоволства от болки в двигателния уред, безусловно да търсят консултация с доктор и никога да не одобряват лекарства от групата на нестроидните противовъзпалителни средства несигурно дълго време. Това са значими лекарства за лечение  на редица болести в ревматологията, като  дозата и продължителността на лекуването се дефинира от съответния експерт. При дълготрайно лекуване е нужен периодически надзор на бъбречната  функционалност посредством промени в индикаторите за нейното утежняване. Оплакванията на болните  с нарушена бъбречна функция  в тези случаи са неспецифични: изнемощялост, гадене, промени в уринирането.

Те могат да се появят още при започване на тяхното  приемане, само че най-често това става след по-дълъг интервал. Обикновено те се появяват  при жените  след настъпване на климакса, който  оказва значително въздействие върху остеопорозата на костите на крайниците и гръбначния дирек. Появилите се болки в  огромните стави /коленна, тазобедрена, гръбначните прешлени/ принуждават болните да  одобряват аналгитични средства без назначение  и консултация  от експерт, а когато това продължи година, честотата на тези затруднения се усилва. Ние се причисляваме към посланието  на  авторитетни британски учени, направили огромни изследвания в тази посока, съобщи проф. Димитраков. Хората би трябвало да се възползват от този тип медикаменти единствено когато те  действително  са нужни за управление на болката, при това  в най-ниската ефикасна доза.

В отделението по нефрология  в УМБАЛ-Пловдив за диагностиката на бъбречните увреждания се употребява постоянно проучване с ехограф. Този диагностичен способ към този момент е необятно навлязъл в здравната процедура,  ехографията е много усъвършенствана, изключително със актуалните апарати, с които се прави и доплерово проучване. Чрез тях се наблюдава съдовата система на бъбреците – вени, артерии, както и  съществуване на кръвен ток в изследваните съдове. Според доста автори  доплеровата ехография е най-значителният  прогрес в региона на образните способи при проучване на трансплантирани бъбреци и огромна част от бъбречните заболявания.

Освен това благодарение на здравна техника се прави и пункционна бъбречна биопсия, посредством която се потвърждава типът и стадият на заболяванията, известни  като гломерулонефрити. Всичко това обуславя обективната нужда от потребление на нови модерни апарати, което  ще докара до по-нататъшното  повишение качеството на ултразвуковата диагностика. За потребностите на отделението следва да бъде закупен нов актуален ехографски уред, който ще улесни диагностиката и следенето на случаитe.

Проф. Димитър Димитраков   има богат клиничен опит, който придобива в изискванията на университетска клиника в продължение на 40 години. През 1988 година основава и първата клиника по нефрология към Медицинския университет-Пловдив. В продължение на 25 години е неин началник. Носител е на голям брой наши и интернационалните награди за изключителния му принос в здравната просвета и в обучение.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР