Производството на втечнен природен газ (LNG) в Русия към 2035

...
Производството на втечнен природен газ (LNG) в Русия към 2035
Коментари Харесай

Русия може да увеличи производството на LNG 4 пъти към 2035 г.


Производството на полутечен природен газ (LNG) в Русия към 2035 година може да се усили 4 пъти до 83 млн. тона годишна, гласи прогнозата на министерство на енергетиката на Русия огласена от шефа на департамента за рандеман и превозване на петрол и газ Александър Гладков.
„ По наша оценка, през 2035 година Русия ще създава годишно 83 млн. тона по отношение на актуалните 21 млн. тона “, съобщи той във вторник на конференцията „ Нефт и газ на Сахалин – 2018 “, представен от „ Интерфакс “.

Това по думите му ще стане с помощта на реализирането на нови планове за полутечен природен газ, а също по този начин и след пуска на третия подред цех за LNG по плана „ Сахалин-2 “, трета и четвърта линия на плана „ Ямал СПГ “.

По оценка на министерство на енергетиката, каузи на съветския LNG на международния пазар от актуалните 4,5 % може да нарасне към 2035 година до 15-20 %.
В презентацията на Гладков се споделя, че международното търсене на полутечен природен газ към 2035 година ще доближи 551 млн. тона, а предложенията от настоящите, строящите се и евентуални планове ще съставляват 355 млн. тона. Това значи, че превишаването на търсенето над предложенията ще сътвори ниша за 196 млн. тона. „ Това е тази ниша, за която ние (Русия) може умерено да се преборим “, сподели Гладков.

Председателят на концерна Shell в Русия Седрик Кремерс от своя страна съобщи, че втечненият природен газ, съветско произвеждане ще се сблъска с жестока конкуренция в света и заради това производителите се нуждаят от удобен данъчен режим.

„ Министерство на енергетиката на Русия си е сложило за цел да усили през идващото десетилетие размерът на произвеждане на съветски LNG до 70 млн. тона годишно. Извън всякакво подозрение е, че конкуренцията на пазара ще е жестока. Само в Северна Америка в този момент се строят мощности за произвеждане на 60 млн. тона LNG годишно “, сподели Кремерс, представен от Прайм. Освен това са подадени поръчки за нови планове общо за над 470 млн. тона LNG годишно.

„ Всички тези планове се отличават с ниски финансови разноски и се реализират при удобен данъчен режим. Затова съветският LNG се нуждае от държавна поддръжка, належащо е непрекъснато да се работи за понижаване на разноските и обезпечаване на удобен данъчен режим “, акцентира той.

Кремерс в това време подсети, че секторът е перспективен. Преди някои специалисти предвидиха, че пазарът на LNG ще бъде пренатоварен поради стартирането на нови планове в международен мащаб, само че съгласно обстоятелствата през последните години търсенето се усилва с доста по-големи темпове от плануваните от специалистите. „ Затова ние не виждаме остатък (при предложенията) на пазара на LNG. Очакваме, че в небосвод до 2030 година ще станем очевидци, че търсенето на LNG ще пораства примерно с 4 % годишно “, сподели ой.

Кремерс съобщи също по този начин, че Русия има естествени преимущества – огромни ресурси от газ, богат индустриален опит, квалифицирана работна мощ и преференциално географско състояние.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР